4 december 2017

‘In de gevangenis kwam ik tot geloof’

Jimmy (25) worstelt jarenlang met een drugsverslaving, waardoor hij flink in de schulden komt te zitten. Maar dan wordt hij gekoppeld aan een Schuldhulpmaatje …

“Ik was achttien toen ik het huis uitging. Dat ging in het begin best goed. Ik werkte in de wegenbouw en verdiende redelijk. Was veel aan het werk, maar gebruikte ook vaak drugs en dronk alcohol.

In het begin was het recreatief. Tenminste, dat dacht ik. De eerste keer dat ik gebruikte was met vrienden toen ik vijftien was. Lekker feesten en plezier maken. Dat ging van kwaad tot erger. Ik ging steeds meer gebruiken en drinken, stopte met het openen van mijn post en het betalen van rekeningen. Deurwaarders kwamen langs. Op het werk werd beslag gelegd op mijn loon. Mijn werkgever had door dat het niet goed ging. Ondertussen kwam ik vaak te laat en presteerde ik vaak matig. Ik raakte mijn baan kwijt.

Ik had een aantal openstaande verkeersboetes die ik niet kon betalen, dus moest ik naar de gevangenis

Ik wil niet te veel over die tijd uitweiden, maar het is niet in één dag gebeurd. Het was een leefstijl waar ik ingroeide. Mijn schulden waren enorm gegroeid en ik had een aantal openstaande verkeersboetes die ik niet kon betalen, dus moest ik naar de gevangenis. Elke zondag was daar een kerkdienst en ik was al drie weken op rij meegevraagd, maar dat hoefde van mij niet. Ik had niks met het geloof. Toch was het voor veel jongens ook een moment dat je – of je nou christen was of niet – er even tussenuit kon: koffiedrinken, koekje eten. In week vier ging ik een keer mee. De dominee had het over Simon en Petrus. Dat ze aan het vissen waren, maar niks vingen en Jezus riep dat ze hun net aan de andere kant van het meer moesten gooien. Mijn leven flitste aan me voorbij. Het voelde goed, warm. Overal waren oplossingen. Ineens wist ik wat ik moest doen.

Toen ik vrijkwam, ik was toen 23, ben ik alles anders gaan aanpakken. Ik sloot me aan bij een kerk in Haarlem en sprak een keer per maand met de predikant af. Via een maatschappelijk werkster kwam ik bij Moneyfit terecht. Ik kreeg een zogenaamd Moneyfitmaatje, een man die mij hielp bij mijn financiële zaken. Een keer per week spraken we in zijn kantoor af. Hij voedde me financieel op, stelde samen mailtjes met me op, bracht me structuur en verantwoordelijkheidsgevoel bij. Hij liet me zien wat de consequenties van mijn gedrag waren, leerde me impulsaankopen te voorkomen en hielp me met het opstellen van betaalregelingen. Het werd een sport om alles weer op de rit te krijgen.

Mijn leven is 180 graden gedraaid. Ik studeer weer, doe werktuigbouwkunde. Op mijn werk gaat het goed, ik ben clean, sport weer, kom mijn afspraken na. Als ik met vrienden afspreek, doe ik dat meestal doordeweeks. In het weekend wordt er vaak alcohol gedronken en daar ben ik mee gestopt. Ik zit lekker in mijn vel. Mijn maatje zie ik nog een keer per maand, maar hij kwam ook op mijn verjaardag. Hij heeft een plekje gekregen in mijn leven.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Moneyfitmaatje Johan? Klik dan hier!

Lees meer

Volg ons