22 december 2017

"Ik vier dit jaar kerst in Tanzania"

Met veertig graden naar de kerstnachtdienst. Het klinkt als iets wat niet veel Nederlanders zou overkomen. Hendrika werkt als verpleegkundige in Tanzania en viert dit jaar kerst dus niet thuis: “Tijdens de dienst is er een gospelkoor en wordt er gedanst en gelachen. Iedereen is hier zo vrolijk, terwijl ze bijna niets hebben.”

“Het is nu veertig graden, daar krijg je niet zo snel het kerstgevoel van. Toch heb je wel door dat het bijna kerst is. De meeste mensen zijn hier christen, dus het wordt zeker wel gevierd. Maar de gezelligheid, de kerstboom, de versieringen die je in Nederland ziet, die zie je hier niet, daar zijn de mensen veel te arm voor. Kerst is hier vooral een vrije dag en iedereen gaat naar de kerk. Af en toe rijdt er wel een vrachtwagen met kerstbomen langs, maar ik weet eigenlijk niet waar die heen gaan. Ik heb ze in ieder geval nog nooit bij iemand binnen gezien.

De mensen zijn superarm en hebben echt geen geld voor cadeautjes onder de boom. Als ze wel wat geld hebben, kopen ze een geit of een kip om te slachten voor het kerstdiner. Sommige verplegers van het ziekenhuis gaan naar huis, maar de zusters en broeders die geen geld hebben voor de reis blijven hier. Met hen gaan we samen eten, en er wordt voor ons gekookt. Niet iets exclusiefs, gewoon rijst met wat groenten. Wat wij op een normale dag ook eten. We zijn wel van plan om ook een geit te kopen als cadeau voor de kokkin. Zij slacht het geitje dan en daarna eten we het met z’n allen. 

De kerkdiensten zijn in Swahili, geen touw aan vast te knopen!

Kerst op een andere manier beleven

Op kerstavond is er een viering van de kerk op het ziekenhuisterrein. De kerkdiensten zijn totaal anders dan in Nederland. Er is een groot gospelkoor en de preken zijn natuurlijk in het Swahili, echt geen touw aan vast te knopen! De artsen en zusters zijn heel erg met het geloof bezig. Elke ochtend komen we samen, bidden we en zingen we liedjes. Allemaal in Swahili, maar sommige liedjes herken ik wel. Die dagelijkse momentjes vind ik prachtig.

In Nederland ging ik op kerstavond ook altijd naar de kerk. Daar kon ik zo van genieten. Op eerste kerstdag vieren we kerst met de familie van mijn moeder. Dan zijn we gezellig samen en eten we natuurlijk lekker. Tweede kerstdag bestaat in Tanzania helemaal niet. Het is ook eigenlijk wel een hele gekke dag. Ik vind het jammer dat ik dit jaar kerst zonder mijn familie moet vieren, maar ik vind het ook super interessant om dit feest een keer op een andere manier te beleven.

We hebben het in Nederland hartstikke goed

Nu ik hier heb gewerkt, ontdek ik wel hoe goed we het hebben in Nederland. Mensen gaan hier dood aan dingen waar je helemaal niet dood aan hoeft te gaan, bijvoorbeeld aan longontsteking. Ze gaan hier ook veel makkelijker met de dood om. Als iemand overlijdt, dan is dat zo. Dan gaat diegene naar een betere plek, naar de hemel. Ik vind dat veel moeilijker om te accepteren. De dood is hier zo’n groot deel van het leven, ik heb nog nooit zoveel moeten reanimeren. Als iemand overlijdt wordt die rechtop op een motor gezet, iemand gaat erachter zitten en zo wordt het lichaam weggebracht. Geen kist, niets. 

Wij zouden in Nederland niet zo moeten zeiken. Het is in Nederland supergoed en nog hebben we altijd wel iets om over te zeuren. Dat heb ik van deze mensen geleerd. Zij hebben bijna niets, maar zijn toch heel vrolijk. Ze leven hier echt met elkaar, en dat zou ons landje ook weleens mogen proberen.”

Wil jij heerlijk lui op de hoogte blijven van ons werk en meepraten met BEAM-nieuws? Dat kan! WhatsApp ‘BEAM AAN’ naar 06-83673700 en we worden app-matties <3

Lees meer

Volg ons