8 december 2017

“Ik leen maximaal en investeer het in mijn carrière”

Maximaal lenen bij DUO om dat geld opzij te zetten. Handig, als de rente zo laag is, dacht Anjali. Ze gebruikte haar gespaarde leengeld om te investeren in spullen die ze nodig had voor haar grote passie: fotografie.

“Toen ik begon met mijn studie journalistiek kreeg ik veel studiefinanciering, maar toch besloot ik om meteen maximaal bij te lenen. Hoeveel precies wil ik niet zeggen, daar heb ik in het verleden veel kritiek op gehad. Mensen vonden het dom en onverantwoord, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het geld zette ik op een spaarrekening. Ik kwam er niet aan. Door de lage rente was dit de perfecte manier om te zorgen dat ik een buffertje had. Wat ik er uiteindelijk mee ging doen, wist ik nog niet. Als ik er niks mee zou doen, kon ik het altijd nog terugbetalen.

Fotografie
Mijn grote passie is fotografie. Uiteindelijk heb ik al mijn geld gebruikt voor goede apparatuur, reizen en concertkaartjes. Momenteel is mijn camera stuk en een nieuwe kost al snel 4.000 euro. Dat is een hele aanslag. Dan is het dus fijn als je, als student, geld hebt dat je kunt gebruiken.

Reizen
Ik reis veel voor fotografieklussen. Die reizen en overnachtingen betaal ik zelf. Het is investeren in je kunst. Op deze manier doe ik wat ik leuk vind en kan ik een hoop ervaring op doen. Ik doe veel concertfotografie, maar als ik bij de andere fotografen sta, heb ik kort de tijd en staan we met zijn allen bij elkaar en hebben we dus allemaal praktisch dezelfde foto. Dat wil ik niet. Daarom koop ik vaak gewoon kaartjes en ga in het publiek zitten. Het is altijd maar afwachten of ik mijn camera mee krijg, maar negen van de tien keer lukt dat gewoon.  

The Who
Soms denk ik: waar doe ik het allemaal voor? Het kost veel moeite en is onzeker. Maar als ik mee ben op tour met Jackson Brown of The Who fotografeer in Las Vegas, geniet ik ontzettend. Het was een mijlpaal toen mijn foto’s in het Amerikaanse blad Rolling Stone gepubliceerd werden. De kosten probeer ik zo veel mogelijk te drukken door mijn spullen tweedehands te kopen. Mijn overnachtingen in het buitenland houd ik lowbudget door een kamer te delen of in hostels te slapen.

Afstuderen
Momenteel ben ik nog aan het studeren. Ik hoop in maart mijn diploma in ontvangst te nemen. Daarna ga ik me helemaal focussen op mijn werk als zelfstandig fotograaf. Tot nu toe heeft het lenen mij veel opgeleverd. Ik heb gereisd, in het buitenland gestudeerd, gave klussen gedaan en ik hoef nooit voor banen te solliciteren. Of het lenen het op de lange termijn waard is geweest, zal de toekomst me leren, maar ik denk het wel.”

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Eén van Anjali's gepubliceerde foto's

Lees meer

Volg ons