23 december 2017

Deze helden werken met kerst: "Ik stel mezelf in dienst van anderen."

Terwijl de meeste mensen vrij zijn, samenkomen met familie, veel eten en drinken, werkt Gerry (20, links) de benen onder haar lijf vandaan. Drankjes moeten ingeschonken worden en eten bediend.

“Ik werk inmiddels zes jaar in de horeca en ben wel gewend om met de feestdagen te werken. Het is, in het restaurant waar ik werk, de drukste tijd van het jaar, dus moet ik altijd minstens een van de twee kerstdagen werken. Dit jaar moet ik alle twee de dagen aan de bak.”

Close

“Mijn jongere zusje werkt ook. Thuis hebben we het er vaak genoeg over gehad. Het gezin is voor ons heel belangrijk. We zien elkaar elke dag, brengen veel tijd met elkaar door. Mijn ouders vinden het dus best een klein beetje jammer dat we moeten werken, maar ze vinden het ook mooi dat we ons deze dagen om anderen bekommeren.”

Kerstdiner

“Op kerstavond eten we een kerstdiner. Eerste Kerstdag gaan we met elkaar naar de kerk en gaan we naar familie, maar daarna moet ik werken. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik kan niet goed stilzitten. De rust komt wel weer met Oud en Nieuw; dan ben ik twee dagen vrij.”

Complimentjes

“Werken met kerst is leuk: de gasten zijn ontspannen en hebben de tijd. Ze beseffen dat je met kerst werkt en dat waarderen ze. Mensen zeuren niet snel, geven complimentjes, zeggen net wat vaker dat het eten ze lekker smaakt. Het is gezellig, er wordt leuke muziek gedraaid, er staat een kerstboom en de ruimte is mooi versierd. Ook onder het personeel is de sfeer anders. Normaal eten we in groepjes van twee, maar nu eten we met zijn allen.”

Samenzijn

“Kerst is een mooie tijd. Het samenzijn met familie maar ook met collega’s en mensen die ik niet ken. Anders dan normaal. Ik stel mezelf in dienst van anderen. Op die manier kan ik met een gerust hart aan het werk gaan. En als mijn ouders volgend jaar willen dat ik met de feestdagen vrij ben, dan moet dat ook te regelen zijn.”

Deze mensen gaven hun kerst cadeau en vertelden daarover in het BEAM-magazine. Heb je geen abonnement? Hier kun je een gratis tijdschrift aanvragen!

Lees meer

Volg ons