30 november 2017

Jij bent gelukkig, maar moe en woont op Urk

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat jongvolwassenen (18-25 jaar) heel tevreden zijn met hun leven. 85% geeft aan dat ze blij zijn met wat ze doen en hun sociale bestaan. Daar staat tegenover dat bijna de helft van de jongeren zei vaak moe of heel moe te zijn. Ook gaven ze aan regelmatig gevoelens van stress en bezorgdheid te hebben. Gelukkig staan daar wel veel positieve dingen tegenover:

1. Op Urk wonen de meeste jongeren (procentueel gezien)

Begin 2017 was bijna de helft (46%) van de inwoners van Urk jonger dan 25. Daarna komt Staphorst, met 38%. Beide gemeenten liggen in onze, welbekende Biblebelt, waar veel kerkgangers wonen. “Onder hen vormen grote gezinnen geen uitzondering”, meldt de Jeugdmonitor.

2. Steeds minder jongeren in de criminaliteit

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag houdt gamen jongeren ‘van de straat’. In 2016 stond 'slechts' 2% (60.000) van de jongeren geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Tien jaar geleden was dat nog 4,5%! Vooral in de minderjarige groep is de daling het duidelijkst merkbaar. Naast verdachten waren er ook minder jongeren slachtoffer van misdrijven als geweld, diefstal en vandalisme: van 38 naar 22 procent.

3. Er wordt minder alcohol gedronken

Nog meer positief nieuws: het aantal alcohol drinkende tieners (12 tot 17 jaar) is flink gedaald, van 84% naar 45%. Daarbij drinken stadse tieners minder dan jongeren op het platteland. Ook het aantal rokende jongeren neemt af!

4. Goed-nieuwsshow houdt niet op

Naast alle (vooral) positieve uitkomst, zijn jongeren ook nog minder vaak werkloos en gaan ze minder snel vroegtijdig van school. Traag: "We hebben ontzettend veel gegevens verzameld, maar als ik het in één zin moet samenvatten: het gaat gewoon heel goed met deze generatie."

Hoe vind jij jouw leven? Laat het ons weten via beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar 06-83673700!

Bron: Centraal Bureau van de Statistiek (CBS)

Lees meer

Volg ons