24 november 2017

COLUMN: Dit is hoe de hemel eruit ziet (misschien)

Paulus is in de derde hemel geweest. Zegt hij. Staat in de bijbel. Het klinkt mij redelijk interessant. Mijn hemelbeeld is redelijk blanco, al weet ik wel dat mijn oma daar ergens rond moet hangen. Of zweven. Ik weet niet echt hoe het er daar gaat. Aangezien ik niet van plan ben om de komende vijftig jaar dood te gaan, heb ik me er niet heel erg in verdiept, al heb ik wel grofweg een voorstelling van hoe het zou kunnen gaan.

Je hebt zeven hemelen. Net als het spreekwoord. Lekker logisch. Ze staan boven op elkaar gestapeld, als verdiepingen in een flatgebouw. Bij elke liftuitgang staat een potige beveiligingsengel die de mensen terugstuurt die naar een te hoog V.I.P.-niveau gaan. De zevende hemel is het penthouse. Hier staan Martin Luther King, Moeder Teresa, Paulus en soortgelijken woest te feesten. Champagne is niet nodig. Dit zijn de gasten die water in wijn kunnen veranderen. De zesde hemel is voor hen die Godsdienst Pastoraal Werk studeerden. De voorgangers, de pastors en de dominees. Henk Stoorvogel en Kees Kraayenoord mogen hier ook komen. De vijfde hemel is voor alle andere mensen met een bediening. Afstandsbedieningen tellen niet. De gave van tongen mag, onder specifieke omstandigheden.

De vierde hemel is voor al die lieve mensen die pepermuntjes uitdelen onder de preek. De derde hemel is bestemd voor de mensen die openlijk hun geloof belijden. Als je een Jesus-loves-you-sticker op je auto plakt, of je handen omhoog doet met het zingen, of een Bijbeltekst in je WhatsApp-status zet, is een plaats gegarandeerd. Hemelniveau twee is voor alle mensen die wél collecte betalen.
Onderaan, op hemelniveau één, staan alle haatpredikanten. Westboro Baptist Church en de Ku Klux Klan zijn hier chagrijnig te wezen. Er wordt daar kleffe chips geserveerd, en de frisdrank is lauw. Ze draaien operamuziek.

Als mijn voorstelling van de hemel waar zou zijn, zou ik de hemel waarschijnlijk niet halen. Ik ben daar veel te menselijk voor. Ik ben niet degene die vol extase zich op God stort. Of degene die bakken met geld aan het goede doel geeft. Of honderden mensen bekeert. In mij is niet zoveel christelijke grandeur te vinden. Ik ben een eenvoudig persoon. Ik schrijf en film soms. Maak heel, heel erg veel fouten. Mijn variant op de hemel bestaat gelukkig niet. De bijbel vertelt niet eens over zeven hemelen. Maar ze vertelt wel dat er liefde is, die groter is dan mijzelf.

Thom Hofstede (19) is student journalistiek. Hij heeft blonde krullen en is tienerleider. Hij wil je graag aan het lachen maken en stiekem ook iets leren.

Lees meer

Volg ons