17 november 2017

COLUMN: Christenen horen niet te swipen

‘Je hebt een nieuwe match’ verschijnt op mijn scherm en zo snel als ik kan veeg ik de melding weg. Ik kijk rond. Heeft iemand mijn tindermelding gezien? Ting, ting, het welbekende tindertoontje trekt mijn ogen weer naar mijn scherm. ‘Nieuw bericht’. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vertrek stilletjes naar de wc. Stiekem open ik de app en kijk naar het bericht van Joël*: ‘Seks?’ Zuchtend unmatch ik hem, hij zag er zo aardig uit…

Ik geef het hier openlijk toe: ik ben op zoek naar de liefde. Niet naarstig of hopeloos, maar ik ben het zat om altijd die eeuwige vrijgezel te zijn. Een probleem: ik heb ongeveer even veel flirtskills als een zompige aardappel. Zodra er een knappe jongen de ruimte binnenkomt begin ik al te stotteren en, geen grap, ik ben een keer zo geschrokken van een jongen die ‘hoi’ zei dat ik van de fiets viel. Charmant.

Tinder is daarom ideaal. In plaats dat ik mijzelf voor schut zet in een club, op de sportvereniging of in de supermarkt, swipe ik erop los in de veiligheid van mijn eigen kamer. Links, links, links, rechts, links. Soms zelfs met glazige ogen en zonder er echt over na te denken oordeel ik over mensen die ik nog nooit heb ontmoet. Ik maak regels voor mijzelf, wat het swipen nog efficiënter maakt. Alleen maar foto’s met een zonnebril op is een nee. Foto in een willekeurige club, ook een nee. Foto’s met meerdere mensen, wat denk je, ik ben hier niet om een zoekplaatje op te lossen. Foto’s met honden, katten, een gitaar of een ander instrument, sowieso een ja!

Door het tempo waarmee ik door de foto’s ga, vergeet ik soms dat achter elke foto een verhaal zit. Elke foto met zonnebril die ik wegswipe is een écht persoon, die net als ik op zoek is naar iets.

Ik ben niet op zoek naar een kort avontuurtje. Anderen zijn dat wel. Met enige regelmaat verschijnt er dan een berichtje gevraagd wordt of ik ‘zin heb ik seks’ en of ik ‘wil neuken’. Ik vind dat ordinair, niet gepast en al helemaal niet bij mij passen. Ik maak een screenshot en unmatch ze gelijk. Bah.

Als christen denk ik dat Tinder seks veel te makkelijk maakt. Het verlaagt iets wat heel speciaal en exclusief is naar iets wat met één berichtje te halen is. Kan ik dan als christen wel tinderen? Verleid ik mijzelf teveel en draag ik bij aan die gekke cultuur van vluchtige relaties?

Ik denk dat het belangrijk is dat ik in alle gevallen mijzelf blijf. Dat ik mij houd aan de normen en waarden die ik belangrijk vind. Op Tinder, maar ook in het echte leven. Ik gooi die normen en waarden niet uit het raam als ik de app open en laat mij niet overhalen tot dingen waar ik niet achter sta. In mijn profiel staat duidelijk dat ik niet op zoek ben naar losbandigheid.

De kans dat ik de ware vind op Tinder is kleiner dan dat ik ooit het nobele vak van flirten leer. Toch blijf ik swipen, want kwaad kan het niet, zolang ik mijzelf blijf.

BEAM-redacteur Bas schaamt zich ook niet voor het gebruik van Tinder. Wil je weten waarom? Je leest het HIER.

Lees meer

Volg ons