Ga naar submenu Ga naar zoekveld

KIJK UIT: deze wilde beesten wonen vlakbij jou!

5 oktober 2017 · Leestijd 4 min

Rusland heeft beren en wolven, Uganda leeuwen en Indonesië tijgers. En wat hebben wij in Nederland? Precies ja, eigenlijk helemaal niets bijzonders. Onze reeën zijn eigenlijk net-niet-herten, onze vossen zijn meer vuilnismannen dan wilde dieren en de rest hebben we geïmporteerd (omdat we die beesten vroeger hebben weggejaagd). Of toch niet? BEAM vond zeven vet coole dieren die gewoon hier in het wild wonen.

De wasbeer

Dit schattige, maar brutale beestje kennen we vooral uit Amerikaanse films, waar ze onder andere prullenbakken leegeten. Voor de Tweede Wereldoorlog zijn er een aantal uitgezet in Duitsland en die doen het zo goed dat ze nu langzaam naar Nederland trekken. Er zijn nog geen bewijzen dat ze voorgoed verhuisd zijn, maar ze worden steeds vaker dood langs de weg gevonden. Wasberen zien er misschien schattig uit, maar ze kunnen ook voor veel problemen zorgen. Zo verspreiden ze ziektes waar Nederlandse wilde beesten niet zo goed tegen kunnen.

afbeelding

De halsbandparkiet

Deze vogel komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië, maar zijn nu ook in veel Nederlandse steden te vinden. Als je in het Vondelpark in Amsterdam loopt kun je ze overal spotten. Deze prachtige groenige vogel was een hele populaire kooivogel, maar door ontsnapping en opzettelijke vrijlating vliegen ze nu vooral vrij rond in de stad. Hier leven ze een prettig leventje in groepen van ongeveer vijftien vogels. Leuk feitje: de halsbandparkiet is monogaam en ze vormen paren voor het leven. Cute.

afbeelding

De adder

Wat betreft giftige dieren hebben wij het hier in Nederland lang niet zo gek als in een land als Australië. Toch hebben wij onze eigen cobra: de adder. Gelukkig zijn ze niet zo giftig als sommige andere slangen. Het laatste dodelijke slachtoffer van de Nederlandse adder was een driejarig meisje in Uddel dat in 1946 werd gebeten. 

afbeelding

De Moeflon

Deze stoere geit lijkt op een dier dat je alleen vindt in de bergen van Canada. Dit exemplaar loopt rond op onze eigen Veluwe. In de achttiende eeuw is een klein aantal moeflons als jachtwild uitgezet in Europa. Zij hebben zich voortgeplant, waardoor er nu ongeveer 300 dieren in Nederland wonen. 

afbeelding

De roodwangschildpad

Schildpadden? In onze baggerslootjes? Jazeker, zij kunnen overleven in onze wateren, maar voortplanten lukt dan niet. Soms worden er wel eieren gelegd, maar deze kunnen niet uitkomen omdat de grond te koud is. Als je een schildpad ziet is hij hoogstwaarschijnlijk ontsnapt of expres uitgezet. Je kunt dan het beste de dierenambulance bellen, want het Nederlandse klimaat is niet geschikt voor deze geschilde beesten. 

afbeelding

De goudvis

We kennen de goudvis natuurlijk als huisdier, maar je kunt ze ook steeds meer in het wild vinden. Eigenlijk is dat helemaal niet zo mooi, want goudvissen zijn heel erg schadelijk voor de natuur. De goudvissen zijn waarschijnlijk uitgezet door baasjes die genoeg van ze hadden. De goudvissen eten alles wat op hun pad terecht komt en ze laten niets over voor de vissen die oorspronkelijk in de Nederlandse sloten leven. Fascinerend!

afbeelding

De Amerikaanse rivierkreeft

Als je dertig jaar geleden in de sloten keek, kon je dit soort nog niet vinden, maar nu zitten ze overal! Niet echt handig, want volgens wetenschappers zijn deze kreeften ‘invasieve exoten’. Ze eten de hele sloot leeg waardoor er geen andere dieren meer kunnen leven. Bovendien graven ze holletjes aan de zijkant van de sloot waardoor de oever in kan zakken. Als een koe erop gaat staan, stort de hele zijkant in en vallen de koeien in het water. Thanks Amerikaanse rivierkreeft! Ze zijn wel lekker om te eten, dat dan weer wel. 

afbeelding

Heb jij nou ook een keer een heel apart dier in Nederland gezien? Laat het ons weten via onze whatsapp of via de mail beamredactie@eo.nl.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡