31 oktober 2017

"Keihard gillen terwijl je hart een sprong maakt: Heerlijk!"

Redacteur Nienke (19) houdt van griezelen, redacteur Bas (24) helemaal niet. Ze beleven Halloween dan ook heel anders. Nienke: “Ik kan ontzettend genieten van spookhuizen en horrorfilms.” Bas: “Waarom zou je voor de lol bang willen zijn? Ik snap daar niets van.”

Jeugdtrauma's

Bas: “Vroeger heb ik de horrorfilm Saw gezien en daar heb ik nachten niet van kunnen slapen. Nog langer geleden zag ik Harry Potter en was ik doodsbang dat Voldemort onder mijn bed zat. Ook ben ik een keer uit een achtbaan gehaald omdat ik niet stopte met schreeuwen terwijl we nog niet eens vertrokken waren. Kortom: Ik kan er niet goed tegen en geniet er helemaal niet van om bang te zijn.” 

Nienke: “Ik kan me nog herinneren dat ik met vriendinnen in een spookhuis liep en we dachten dat we bij de uitgang waren. Plotseling sprong er nog een griezel tevoorschijn vanachter een deur. Keihard gillen en het gevoel hebben dat je hart een paar slagen overslaat: heerlijk. Er komt heel veel adrenaline los en niets is leuker dan er daarna hartelijk om lachen.” 

Halloween & christen

Bas:Halloween vind ik op zich geen probleem, maar ik doe er zelf niet aan mee. Al die Fright Nights en pompoenen, geef mij maar gewoon Kerst, daar kijk ik al het hele jaar naar uit.”

Nienke: “Lekker griezelen! Ik versier mijn kamer, bezoek graag griezelnachten en bekijk mijn lievelingshorrorfilms nog eens. Vroeger was ik er zeker mee bezig dat ik als christen niet zo van griezelen zou moeten genieten, maar ik denk er nu anders over: Halloween gaat voor mij niet over geesten oproepen, wegjagen of wat dan ook. Het is een hobby waar ik blij van word en een kick van krijg. Ik voel me er niet langer schuldig over en ik geloof niet meer dat griezelen een zonde is.”

Wat gaat te ver?

Bas: “Ik vind niet dat Halloween verboden zou moeten worden of iets dergelijks. Ik word blij van andere dingen dan Halloween en ik hoop dat mensen me dat ook niet verbieden. Wel vind ik het belangrijk dat je andere mensen er niet mee lastig valt. Ik wil niet door een killerclown achterna gezeten worden als ik daar niet om vraag. Als dat me een keer gebeurt, ben ik echt bang dat ik gek word en een moord pleeg.”

Nienke: “Ik houd van griezelen, maar ik houd ook van God. Vroeger heb ik films gekeken met geesten en demonen en ik merkte dat ik hier echt bang van kon worden. Nachtmerries heb ik nooit gehad, maar dat is logisch, want het lukte me na zo’n film soms niet eens om in slaap te komen. Op het moment dat ik écht bang ben, vind ik dat het te ver is gegaan. Ik kijk nu dan ook geen horror meer met geesten en demonen. Dit gaat me te ver omdat ik geloof dat die dingen wel degelijk bestaan en ik wil daar niets mee te maken hebben. Killerclowns en enge, bewegende poppen: I love it. Geesten en demonen: Not anymore.”

Ben jij meer een Bas of een Nienke? Wij zijn benieuwd wat jij van Halloween vindt! Laat het weten via WhatsApp (0683673700) of mail (beamredactie@eo.nl). BOE!!

Lees meer

Volg ons