7 oktober 2017

'Ik kan geen vlees meer wegkrijgen'

Iedereen kent wel iemand die in het restaurant eerder voor de salade kiest dan voor een grote lap biefstuk. Anouk (20) was eigenlijk nooit gek op vlees en sinds ze meerdere documentaires heeft gekeken, wil ze niks meer met vlees te maken hebben.

‘’Ik ben opgegroeid in een familie dat dol is op vlees. Ik daarentegen vond het nooit echt lekker. Ik kende verder ook geen vegetariërs, dus ik wist niet anders dan gewoon netjes mijn speklapje op te eten. Een vriendin van mij werd vegetariër en stond erop dat ik de documentaire ‘forks over knives’ moest kijken. Na die documentaire twijfelde ik niet meer: ik wil geen vlees meer eten.’’

Als er een dood dier op mijn bord ligt hoef ik het niet meer

‘’Mensen vragen heel vaak met een neerbuigende toon: ‘Dat doe je voor de dieren zeker?’ Natuurlijk doe ik het voor de dieren. Maar ook het milieu vind ik heel belangrijk en ik heb geleerd dat het voor mijn eigen gezondheid ook heel goed is. Ik wilde er eerder nooit bij nadenken. Maar als ik me nu bedenk dat er een dood dier op mijn bord ligt, hoef ik het niet meer.’’ 

Toch was vegetariër zijn uiteindelijk niet het doel. Anouk ging voor meer. ‘’Ik volgde heel veel vegan bloggers op Instagram, omdat ik het heel interessant vond om te zien hoeveel plezier zij hadden in het creëren van veganistische gerechten. Ik wilde weten of ik dat ook kon en om zo creatief bezig te zijn in de keuken is echt heel leuk.’’

Ik heb meerdere keren gedacht: waarom doe ik dit?

Ook al was Anouk vlees al helemaal ontgroeid, het bleef toch moeilijk om vegan te leven. ‘’Het is heel goed om geen vlees te eten voor een beter milieu, maar als je er niet 100 procent achter staat kom je jezelf echt tegen. Ik heb meerdere keren gedacht: ‘Waarom doe ik dit?’. Ook deze leefstijl combineren met op kamers wonen was heel lastig. Ik had totaal geen research gedaan dus ik nam echt een sprong in het diepe.’’ 

‘’Daarom ben ik een tijdje gestopt met vegan eten. Ik zat toen in een hele moeilijke fase in mijn leven, waardoor ik besefte dat ik eerst mijn mentale gezondheid op orde moest hebben. Daarna zou ik gaan zorgen voor mijn lichamelijke gezondheid. Nu probeer ik wel zo veel mogelijk veganistisch te eten, maar ik doe alles met babystapjes.’’

Wat vind jij van vegetariërs en veganisme? Ontzettend goed, of complete onzin? Mail ons naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar 0683673700

Lees meer

Volg ons