30 oktober 2017

“Hoe kan er een God zijn die niet van mij houdt?”

Julien Baker (22) is zangeres en schrijver van hele mooie, maar pijnlijke liedjes. Ook is ze queer. En christen. Maar deze combinatie wordt, vooral in de Verenigde Staten, niet echt gewaardeerd. Trouw had een prachtig, openhartig interview met haar.

Zoals voor elke jongere geldt, was er een periode waarin ook Julien vraagtekens plaatste bij autoriteit. Ouders. School. De Kerk, God. "Conservatieven zien queerness niet in overeenstemming met mijn geloof. Dus was er een tijd dat ik niet geloofde dat er een God kon zijn. Maar dat kon ik niet volhouden omdat het voor mij overduidelijk is dat er een scheppende, overheersende macht in het universum moet zijn. Dus hoe kon ik omgaan met het feit dat er een God is, waarin ik geloof, maar die niet van mij houdt, om de wijze waarop Hij me geschapen heeft?" 

Deze gedachte zorgde er juist voor dat Julien nog meer verbonden raakte met haar geloof. "Ik ging wanhopig op zoek naar antwoorden. Ik wilde graag weten wat God écht van de mensheid vindt. Ik spitte als tiener door dikke theologische werken. Ik weet nog dat ik mijn ouders de stuipen op het lijf joeg toen ik thuiskwam met de Koran en de Bhagavad Gita."

Het bracht haar juist tot een betere versie van haar geloof, zegt ze, doordat ze tegen nieuwe vraagstukken aanliep. In haar lied 'Everything that helps you sleep at night' vangt ze een deel van die nieuwe twijfels. "Ik probeerde altijd een goede christen te zijn, door geld te geven aan de juiste doelen, door me in te zetten voor vrijwilligerswerk. Ik vind het verschrikkelijk verdrietig als je een dakloze op straat ziet en het je niks kan schelen. Maar is dat dan om die dakloze, of is dat om mijzelf? Als ik een beter mens probeer te zijn, is dat dan om mezelf beter te voelen of geef ik werkelijk om die dakloze? Ik realiseerde me dat alles wat ik deed om moreel beter te zijn eigenlijk voor mezelf was, niet voor anderen."

Julien wil liever geen rolmodel worden, die zegt hoe je een goed christen moet zijn. "Maar! Ik ben me bewust van het huidige politieke klimaat in mijn land. En ik vind dat ik het podium dat ik opeens heb gekregen moet gebruiken om mijn stem te laten horen. Daarbij, ik zou denk ik niet anders kunnen. Want het politieke klimaat beïnvloedt overduidelijk hoe ik me voel, hoe ik schrijf, en waarover ik schrijf."

Hele artikel: Trouw

Bron foto: youtu.be/s-5NLjuzaiI   

Lees meer

Volg ons