4 oktober 2017

Gewonde dieren en bloedende mensen

Ik ben onderweg met de tram vanaf Amsterdam Centraal. Als meisje uit het Hoge Noorden blijft onze hoofdstad mij keer op keer fascineren. Bijna vergeet ik uit te stappen bij mijn halte, waar ik het personeel van Dierenambulance Amsterdam zal ontmoeten. Cas en Anne-Marie gaan me vandaag nog veel meer van deze stad laten zien.

Terwijl ik mijzelf in stilte in de grote geel-fluoriserende polo en jas hijs, snel ik achter Cas en Anne-Marie aan naar de grote dierenambulance. Met ‘’I’m your driver of the day,’’ introduceert de vrolijke Anne-Marie zich en voor ik het weet zit ik voorin in het midden op de bank. Veel mensen kijken ons na. Ik voel me best stoer.

Cas en Anne-Marie hebben nogal wat cursussen gevolgd om dit werk te mogen doen. Ik merk op dat het veel werk is voor ‘slechts een vrijwilligersbaantje’. ‘’Maar je krijgt er ook zoveel voor terug!’’ zegt Anne-Marie. ‘’Ik werk met ontzettend leuke collega’s, kom op plekken waar ik normaal nooit kom en help zowel mensen als dieren.’’

Na een ‘hulp ter plaatse’-actie, komt het echte werk: we gaan een kat redden van het dak. Zelfs de brandweermannen zijn ingeschakeld. Alle buurtbewoners hangen uit hun raam. Toevallig zit op hetzelfde moment nog een meisje op de stoep. Ze kijkt wanhopig naar de grijze auto naast haar. Haar kat zit vast en Cas snelt haar te hulp.

We komen terug van een gefaalde actie (de krijsende kat op het dak is niet gevonden) en het meisje van de stoep snelt met een trillende hand vol bloed naar ons toe. Haar kat heeft haar gebeten en flink ook. Ze huilt. Ik weet niet zo goed wat voor houding ik moet aannemen, maar Cas en Anne-Marie leggen troostend een arm om haar heen.  

 ‘’Ik baal ervan dat het zo is gelopen,’’ zegt Cas getreurd na de mislukte actie. ‘’Als ze heel even had gewacht, hadden wij haar kat kunnen vastgrijpen en was ze nu niet onderweg naar het ziekenhuis.’’ ‘’Dit is niet de eerste keer dat er iemand naar het ziekenhuis moest,’’ vult Anne-Marie hem aan.

De dierenambulance doet meer dan alleen dieren redden. ‘’We bestaan voor 90% uit vrijwilligers, dus je zult begrijpen dat we donaties en collectegeld wel kunnen gebruiken om ons te ontwikkelen,’’ legt Anne-Marie uit. ‘’Daarom zijn we ook elk moment bezig met het verspreiden van naamsbekendheid en hebben we op verschillende plekken een collectebus staan,’’ zegt Cas terwijl hij de volle collectebus in zijn hand schudt.

Al snel zitten we weer in de auto en deze keer met een extra passagier aan boord. Een oude kat met zielige oogjes, ademt heel zwaar en Cas blijft bij hem om hem zuurstof te geven. Anne-Marie rijdt ons zo snel mogelijk naar de dierenarts en roept af en toe ‘’scherpe bocht!’’ zodat Cas weet dat hij zich vast moet grijpen. 

Cas: ‘’Ik heb net deze kat gered en dat geeft zo’n enorm goed gevoel. Dieren zijn zo puur en eerlijk. You get what you see. En soms is het makkelijker om met dieren om te gaan dan met mensen,’’ eindigt hij lachend. ‘’Met mij ook niet?’’ vraagt Anne-Marie triomfantelijk. ‘’Jij bent een uitzondering Anne,’’ grapt hij terug.

Als we terug zijn krijg ik een rondleiding door het gebouw. We komen langs de ‘gedenkruimte’: een klein kamertje met een tafel met een wit kleed erop, omringt door allemaal kaarsen en wierrookstokjes. ‘’Een groot deel van de dierenambulance is ook steun bieden aan de baasjes van huisdieren die ingeslapen zijn. Hier krijgen ze de ruimte om hun dier te zien en te rouwen voordat hij of zij gecremeerd wordt.’’ 

Aan het einde van de tour staan we stil in de koeling waar, om het even ‘koel’ te zeggen, lijken van huisdieren en niet-gechipte dieren liggen. Pas op het moment dat ik er sta, heb ik door wat voor invloed de dierenambulance heeft op het leven van huisdieren. Ze zijn er van begin tot eind: wanneer ze hulp nodig hebben, gered moeten worden of wanneer het einde voor hen nabij is. De dierenambulance is een pakket van zoveel prachtige en ontroerende momenten. Misschien word ik ook wel vrijwilliger!

De dierenambulance kan altijd veel donateurs en vrijwilligers gebruiken. Ben jij geïnteresseerd? Neem eens een kijkje op de website van Dierenambulance Amsterdam, of kijk bij de dierenambulance bij jou in de buurt! 

Lees meer

Volg ons