21 oktober 2017

‘Er gaat veel mis in het voedselsysteem’

Jorrit (25) werd geboren op een kleine boerderij in het dorpje Lonneker (Overijssel), waar hij opgroeide. Hij at wat de pot schafte en wist dat je asperges in het voorjaar eet en niet in de herfst. Langzaam raakte hij steeds meer geïnteresseerd in eten. Tegenwoordig is hij daar, als directeur van Slow Food Youth Network (voorheen YFM), elke dag mee bezig. Zijn doel: iedereen duurzamer te laten eten.

“Na de middelbare school ging ik Agrarisch Ondernemerschap studeren in de richting Dier- en Veehouderij. Ik kwam erachter dat er veel misgaat in het voedselsysteem en daar wilde ik iets mee doen.”

En dat doet hij nu bij Slow Food Youth Network. Door anderen wat bij te brengen als het om eetgewoonten gaat, hoopt hij de wereld een beetje mooier te maken. “Er gaat zo veel mis als het gaat om voedsel. We kunnen altijd en overal goedkoop eten kopen, terwijl er in grote delen van de wereld honger is. Voor het eerst in veertien jaar is het aantal mensen dat honger lijdt gestegen. Tegelijkertijd wordt veertig procent van al het voedsel dat geproduceerd wordt, verspild. Dat moet anders. Mensen moeten weer gaan bedenken wat eten voor hen betekent. Nu is het zo overdadig aanwezig, dat de mensen er niet meer bij stilstaan en er respectloos mee omgaan.”

Voor het eerst in veertien jaar is het aantal mensen dat honger lijdt gestegen

“Zo kunnen we niet doorgaan. Langzaam maken we de wereld kapot. Als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we niet genoeg aan één aardbol, maar zouden we er twee nodig hebben. Leeft iedereen zoals de gemiddelde Amerikaan, dan zijn het er zelfs (!) vier.  

Tijd om onze footprint te verkleinen, dus. Jorrit weet wel hoe. “Probeer vaker plantaardig te eten. Het produceren van vlees kost veel energie, grondstoffen en heel veel water. Dat is funest voor de wereld. Je hoeft geen vegetariër of veganist te worden. Af en toe vegetarisch – of een minder groot portie – eten, helpt al.”

 Zijn tweede punt is dat we te veel verspillen. “We leven met zeven miljard mensen op deze wereld, daarvan lijdt 1 miljard honger. Bizar als je dan bedenkt dat we veertig procent van ons eten weggooien.” Hoe je dat voorkomt? “Ga niet met honger boodschappen doen, maar maak van tevoren zorgvuldig een boodschappenlijst. Als je kookt, weeg dan de pasta of rijst netjes af in plaats van dat je een heel pak in de pan gooit en de helft daarna weggooit. Gooi de restjes niet weg maar eet ze op een later moment op en let op de houdbaarheidsdatum. Er is een groot verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Melk is bijvoorbeeld Tenminste Houdbaar Tot. Dat betekent dat het misschien ook wel langer goed is. Daardoor moet je goed kijken, ruiken en als dat goed lijkt: proeven. Zo hoef je niks weg te gooien zonder dat het bedorven is.” 

Zijn laatste tip: eet gevarieerd. “Granen, mais en soja worden in grote mate in monoculturen geproduceerd, maar als er droogte of overstromingen komen, hebben we een probleem. Daarom is het belangrijk dat we voldoende verschillende soorten voedsel eten, biodiversiteit noemen we dat. Dat is niet alleen lekker, maar ook goed voor de aarde en gezond voor de bodem.”

Sprak dit verhaal je aan en zou je hier meer over dit onderwerp willen weten? Je kunt je nog tot 1 november opgeven voor de SFYN Academie, een lesprogramma voor alle jonge mensen die geïnteresseerd zijn in de voedselsector waar Jorrit één van de docenten is.

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Fotografie: Britt Pols

Lees meer

Volg ons