18 september 2017

‘Ik duwde een kauwgompje in de neus van mijn vriendin’

De middelbare school was een jungle. Een kwestie van overleven. Kwam ik aan met mijn korte strakke gymbroekje en megashirt met het logo van mijn school.

De hippe meisjes hadden strakke joggingsbroeken aan, met goeie sneakers, niet van die praktische zoals ik had, en shirtjes met leuke printjes. Dat waren niet de enige dont’s die ik in de praktijk bracht. Ik had een grote schoudertas die altijd goed gevuld was en te laag hing. Daarbij kleedde ik me als een vrolijke alternatieveling, want ik wilde op mijn idool Avril Lavigne lijken. Door die niet doorsnee look, werd er een paar keer ‘lelijke gothic’ naar mijn hoofd gegooid. Side note 1: ik had een ‘geheim’ doorverteld. Side note 2: ik was echt geen gothic.

Ondanks dat ik aan het begin van mijn middelbare schoolcarrière vaak als een van de laatsten gekozen werd met gym, ben ik nooit echt gepest. Ik was onzeker, wilde dolgraag van mijn beugel af en droomde over een kast vol merkkleding. Mijn kleedgeld (35 euro per maand) was niet toereikend. In plaats van te shinen met goede grappen, kreeg ik een rood hoofd en stamelde ik onsamenhangende verhaaltjes als ik in de klas het woord kreeg.

Dat veranderde toen ik in de vierde klas op miraculeuze wijze zelfverzekerd werd. Ik had de wetten van de middelbare school doorgrond, mijn kledingstijl was erop vooruit gegaan en mijn beugel verdween. Als ik de mogelijkheid had om een grapje ten koste van iemand anders te maken, deed ik dat. Sterker nog: ik heb ooit ten overstaan van iedereen een kauwgompje in de neus van een van mijn ‘vriendinnen’ geduwd. Ik weet nog heel goed dat ik dat niet deed omdat ik dat nou echt leuk vond. Als ik dit deed, zou ik het slachtoffer in ieder geval niet zijn. Mensen zouden het wel laten mij als het volgende pispaaltje te benoemen.

Trots ben ik er niet op. Maar als ik er op terugkijk, begrijp ik degenen die niet aardig tegen mij waren ook beter. Pesten is nooit goed (!), maar uiteindelijk waren we allemaal aan het survivallen.

Bij BEAM gaat deze week alles over pesten. Van gepeste leerlingen, docenten en BN’ers tot pesters en de pesterijen van God. Wil jij jouw verhaal nou ook met ons delen? Mail dan naar beamredactie@eo.nl of app naar 0683673700.

Volg ons