1 september 2017

COLUMN: ‘Ja gaat goed, lekker druk!’

Als ik de vraag “Hoe gaat het stel”, krijg ik vaak het antwoord: “Goed, druk, druk!”. Mijn nekharen gaan er, ondanks dat ik me er zelf ook regelmatig schuldig aan maak, recht van overeind staan.

Afgelopen week was het weer zo ver. Mijn telefoon gaat. “Hoe gaat het?”, vraagt Sarah. “Goed, ik lig lekker languit op de bank na een drukke week”, typ ik. Zeg ik het om me te verdedigen voor het feit dat ik languit op de bank lig? Omdat mensen het van me verwachten? Omdat er een stukje status aan verbonden is? Geen idee. In een ondoordachte fractie van een seconde is het verstuurd.

Of ik een drankje kom doen. Iets waar ik vaak wel voor te porren ben, maar waar ik nu absoluut geen zin in heb. “Leuk dat je het vraagt, volgende keer”, schrijf ik terwijl ik me afvraag of ik de energie kan opbrengen om naar de koelkast te wandelen of niet. “Kom gewoon, ik heb deze week ook al 70 uur gewerkt!”, krijg ik terug. Terwijl ik het lees, voel ik een frons op mijn gezicht verschijnen. Dus omdat Sarah het druk (drukker) heeft, móet ik ook maar komen. Ik rol me nog eens lekker in mijn dekentje, terwijl ik op Netflix het intro van mijn favoriete serie skip.

Sarah geeft de hoop vrij snel op. Gelukkig. Toch zet het me aan het denken. Hoe vaak zeg ík dat ik het druk heb? Als ik het anderen hoor zeggen, maakt het geen indruk. Druk hebben we het toch allemaal? Als ze met dagen en uren gaan strooien (KOTS), irriteer ik me. Terwijl ik ook mee doe. Alle dagen dat ik zes of zeven dagen werkte, heb ik opgenoemd. Alle crazy studieavonden ook. Sterker nog: I just kinda did dit again.

Deze week interviewde ik iemand die mij vertelde dat we tegenwoordig per maand evenveel informatie krijgen als de mensen in 1900 in hun hele leven. We hebben het er blijkbaar dus echt maar ‘druk’ mee. Maar moeten we dat dan de hele tijd blijven roepen? Vanaf vandaag ga ik erop letten. En de volgende keer dat ik een weekend niks heb gedaan (TABOE!), zal ik dat met trots vertellen (want: hartstikke goed voor het leegmaken van dat overvolle brein)!

Of ik die avond nog naar de koelkast ben gelopen? Jazeker. Helaas lag er zelfs na de vijfde keer nog steeds niks lekkers in. 

Lees meer

Volg ons