7 september 2017

COLUMN: Geluk is … een groen zwembad in de achtertuin

“Je hebt er de hele zomer een kind bij”, zegt mijn oma als mijn tante vertelt dat ze een huis met zwembad hebben gekocht. Oma kan het weten, want ze had vroeger zelf een zwembad in de tuin. Ik ben jaloers als ik de foto’s zie met mijn oma die eruitziet als een Spaanse señorita. Ze draagt een immense zonnebril en ligt in een strandstoel met haar voeten in het water. Het toppunt van geluk is na een lange school- of werkdag in je eigen zwembad plonzen.

“Hoezo een kind?” vraagt mijn tante. Oma begint te lachen. “Om de dag moet je het zwembad stofzuigen. En zie het water maar eens mooi blauw te houden. Voor je het weet, is het groener dan het gras.” Een paar maanden later weet mijn tante dat als geen ander. “Alle zwembadwinkels ben ik al afgestruind. De buren lukt het wel, waarom is ons zwembadwater niet helderblauw?”

Ik vind het water blauwer dan blauw als ik voor de covershoot (het nieuwste BEAM Magazine al gezien?) in hun achtertuin sta. Niks aan de hand, toch? Tante schudt haar hoofd. “Dit weekend is het zwembad van boven tot onder schoongemaakt. Coverwaardig? Het kan nog veel blauwer!”

De relatie waar je je zo gelukzalig bij voelde, ligt er inmiddels troosteloos bij

Geluk moet je onderhouden: je komt er niet mee weg om een zwembad een zomer lang te laten verslonzen. Geluk moet je ook relativeren: in de winter heb je niks aan zo’n zwembad. Dan is het wachten op het volgende seizoen. Je glanzende diploma waar je tijdens de uitreiking intens blij mee was, wordt dof nu je niet bent ingeloot voor je droomstudie. De relatie waar je je zo gelukzalig bij voelde, ligt er inmiddels troosteloos bij. Je mocht ein-de-lijk starten met je rijlessen, maar bent inmiddels voor de derde keer gezakt …

Op die momenten is het de kunst mijzelf niet te verliezen in mijn ongeluk. De meeste jongeren willen niet zomaar gelukkig zijn, maar onwaarschijnlijk gelukkig; leven van kick naar kick. “Alles moet elke dag fantastisch zijn. Er is een soort opgeklopte gelukmythe”, zegt psychiater Dirk de Wachter in het openingsartikel. Omdat we leven in een cultuur die denkt dat alles maakbaar is (een meritocratie), ben ik een regelrechte loser op het moment dat ik me niet gelukkig voel.

In Psalm 1 staat dat een gelukkig mens is als een boom geplant bij een waterstroom (vers 3). Een boom draagt niet altijd vrucht en staat niet altijd in bloei. Toch hebben de wortels altijd toegang tot het water. Het geheim van geluk is niet kijken naar mijn omstandigheden, in welk seizoen ik ook ben. Ik ben niet geplant in het stilstaande water van een hemelsblauw zwembad dat groen en troebel kan worden, maar bij een waterstroom. Echt geluk is als ik weet dat God mijn waterstroom is, op de zonnige zomerse dagen als ik met mijn opblaasflamingo op het water dobber … maar ook op de dagen dat mijn leven aanvoelt als herfstbladeren op de bodem van het zwembad.

Het spiksplinternieuwe BEAM Magazine voor alle BEAM-supporters heeft als thema (je voelt hem aankomen..) GELUK. Nog geen supporter? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Lees meer

Volg ons