8 september 2017

Amar (18): "Mijn pleeggezin vertelde me over Jezus"

‘Wat is daarop je antwoord Amar Mohamed-Ashif Terry Doerdjan?’ “Ik ben heel benieuwd hoe de oudere mensen in mijn kerk reageren als ik binnenkort belijdenis doe en de dominee leest mijn hele naam voor. Er zijn niet veel christenen die Mohamed heten..” Amar (18) is geboren in een islamitisch gezin, leerde over het christelijk geloof in zijn pleeggezin en kiest nu zelf voor Jezus.

Amar is net onderweg voor een bezoekje aan zijn biologische vader als ik met hem bel. “Ik wist tot mijn 11e niet eens dat mijn biologische vader nog leefde, maar nu ga ik regelmatig bij hem langs. Mijn pleegvader voelt als mijn echte vader, ik woon daar al bijna mijn hele leven, maar toch vind ik het belangrijk om af en toe bij mijn biologische vader langs te gaan.”

“Ik werd geboren als nakomertje, mijn biologische moeder was al 46 jaar toen ze me kreeg. Mijn ouders waren niet in staat om voor me te zorgen. Ik ben dan ook als baby al naar mijn pleeggezin gegaan, waar ik christelijk ben opgevoed. Zo’n 4 keer per jaar ging ik nog langs bij mijn biologisch moeder, maar regelmatig stond ik voor een gesloten deur. Op de vrijdagmiddag voor de herfstvakantie, riep mijn pleegmoeder me. Ik wist direct dat er wat mis was. Ze vertelde me dat mijn biologische moeder was overleden.”

Heb ik nog een broer en vader? Is dit een grap?

“Als 11-jarige ging ik een weekje later naar de begrafenis van mijn moeder, die ik eigenlijk niet echt kende. Ik wilde wel graag huilen, want ik wist rationeel gezien dat het heel erg is als je moeder overlijdt, maar het lukte me niet. Als biologische familie verzamelde we voor het gebouw waar we afscheid van haar zouden nemen. Op het parkeerterrein van het gebouw ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat ik ook nog een oudere broer (nu 43 jaar) en een biologische vader had. Ik dacht dat het een grapje was toen ze zich aan me voorstelden, maar dit was echt. Het was een heel vreemd moment. Omdat ik nog maar 11 jaar oud was, besloten mijn pleegouders af en toe contact met mijn vader en oudste broer te houden. Toen ik ouder werd, ben ik dit contact zelf gaan onderhouden. We zitten nu met mijn hele biologische familie in een Whatsappgroep. Hier houden we elkaar een beetje op de hoogte van ons leven.”

“Ik zie het als Gods plan dat ik in dit pleeggezin terecht ben gekomen. Ik studeer nu mbo verpleegkunde en heb Jezus leren kennen. Dit was waarschijnlijk nooit gebeurd als ik bij mijn biologische familie was blijven wonen. Ik kan er niet omheen dat God bestaat. Soms voel ik hem met zijn heilige Geest door me heen werken en weet ik opeens dingen, die ik zelf helemaal niet zou kunnen bedenken. Ik vind het wel erg lastig om het hierover te hebben met mijn biologische familie. Het klinkt misschien vreemd, maar ik ben bang dat ik ze teleurstel als ik vertel dat ik christen ben.”

“God bestaat. Dat weet ik zeker. Ik wil belijdenis doen, dat weet ik ook zeker. Tegelijkertijd ben ik nog heel erg zoekend. Ik heb best een zwaar jaar achter de rug met ziektes en sterfgevallen in mijn biologische familie. Daardoor heb ik regelmatig chaos en onzekerheid in mijn hoofd. Dit is te merken als ik bijvoorbeeld tijdens een les mijn aandacht er weer eens niet bij kan houden. Ik moet het eerste jaar verpleegkunde dan ook nog een keer doen, dat is echt een tegenvaller. Toch wil ik dit jaar belijdeniscatechisatie volgen en ja zeggen tegen God. Ik wil mijn biologische familie hiervoor uitnodigen. Ik vind het spannend of ze willen komen, maar ik hoop het wel.”

Jouw getuigenis bij BEAM? LEUK. Mail (beamredactie@eo.nl) of WhatsApp (0683673700) ons! Meer getuigenissen lezen? Kan hier!

Lees meer

Volg ons