25 augustus 2017

Rico: "Mijn vrienden vragen zich af of ik een heilige boy geworden ben"

Rico (20) was niet bezig met Jezus en vond christenen maar een zooitje goedgelovige gekkies. Ook was hij depressief en zag hij de waarde van zijn leven niet meer in. Twee weken geleden zette God hem stil op een conferentie: "Ik ben totaal veranderd."

“Geen doel hebben in je leven is echt rot. Op mijn opleiding gebruikten veel mensen drugs, deden domme dingen, en ik deed eraan mee. Ik ben gemakkelijk te beïnvloeden en van mijn christelijke opvoeding was niet veel over. Ik wist het allemaal niet zo zeker met die Jezus Christus, voor hetzelfde geld waren christenen allemaal goedgelovige gekken. Met christelijke jeugdvrienden was ik jarenlang naar de Reveilweek (een christelijke conferentie) geweest, maar dit jaar had ik er echt niet zo’n zin meer in. De moeder van een vriendin zat helaas in de organisatie en stak hier een stokje voor. De vriendin belde me op en zei: ‘Hey, je bent ingedeeld bij een heel leuk groepje, tot dan!’ Ook zo lullig om niet te gaan, dus toen ging ik plotseling wél naar de Reveilweek. Nou ja, vooruit maar..”

“Ik voelde me depressief. Ik heb ADHD en slik medicijnen, maar ik nam elke dag opzettelijk te veel en dronk daarbij ook nog heel veel alcohol. Dit zorgde ervoor dat ik constant het gevoel had dat ik ‘high’ was zodat ik de eenzaamheid en doelloosheid niet voelde. Ik had niets bereikt in mijn leven en werkte in een horecagelegenheid waar iedereen constant negatief was. Het is dat ik het lef niet had om voor een trein te springen, maar anders had ik het gedaan. Ik zag de waarde van mijn leven niet in. Ik deelde deze gevoelens nooit, maar in het groepje op de Reveilweek bekroop me het gevoel dat dit een ‘nu of nooit moment’ was: Optie één was alleen maar verder verdrinken in negativiteit. Optie twee was eerlijk zijn en alles vertellen. Ik koos voor optie twee.”

Ik voelde me voor het eerst in mijn leven écht gelukkig

“De leiders van mijn groepje waren er voor me, ik kon er met al mijn geloofs- en levensvragen terecht. Toch wist ik het allemaal niet. Die avond sprak een vriend van mij in de jongerentent: het raakte me ontzettend. In één keer wist ik zeker dat God wel bestond. Aan het eind van de avond kwam een vriendin naast me zitten en ik zag dat het niet goed met haar ging. Ik vroeg of ze gebed wilde en ik stond op om iemand van het gebedsteam te halen, toen zei ze: ‘Wil jij anders voor me bidden?’ Ik schrok me rot, ik kan dat namelijk helemaal niet. Toch heb ik het maar gewoon geprobeerd en ik weet niet wat er gebeurde maar de zinnen bleven komen. Ik zei dingen waarvan ik tien seconden later dacht: ‘hoe wist ik dat?’ Ik geloof dat dit de heilige Geest was die door me heen werkte. Die avond voelde ik me voor het eerst in mijn leven écht gelukkig.”

“De volgende ochtend werd ik wakker en twijfelde ik aan alles. Ik werd helemaal gek van mezelf. Hoe kan het dat dit zo anders was dan de ontmoeting met God gisteren? In gesprekken met vrienden ontdekte ik dat dit weleens heel goed geestelijke strijd kon zijn, ik wist niet eens dat dat bestond. Vanaf het moment dat ik daar bewust van was, werd de twijfel al veel minder. Terwijl deze vrienden voor me baden voelde ik me helemaal warm worden vanbinnen, dat is ook het moment dat ik echt voor Jezus heb gekozen en mijn leven aan hem gaf. Nou, dat veranderde nogal het een en ander: Ik heb deze week ontslag genomen bij mijn horecabaantje, gebruik geen drugs en medicijnen meer én ik heb me ingeschreven voor een Disciple Trainingship School (DTS) in Australië. God maakte door verschillende personen heen heel duidelijk dat Hij me weg wil hebben uit de omgeving waar ik nu zit. Ik zoek werk om genoeg geld bij elkaar te sparen voor de DTS en focus me op Jezus als ik de verleiding voel wanneer ik langs een coffeeshop fiets.”

“Vrienden van mijn opleiding hoorden van mijn DTS plannen en vroegen: ‘Rico, ben je nu een heilige boy geworden?’ Nou, nee, ik ben geen heilig boontje, ik ben wel totaal veranderd. Ik weet nu dat ik niet zomaar op aarde ben en zie weer toekomst. Ik heb veel mensen in mijn omgeving die me steunen en ik ga de komende tijd keihard werken om genoeg geld bij elkaar te sparen. Als er genoeg op mijn spaarrekening staat, vlieg ik de volgende dag naar Australië op zoek naar nog meer van Jezus.”

Een half jaar later spraken we Rico weer. Lees hier het interview!

Jouw getuigenis op deze site? Wij genieten van deze verhalen! Stuur het op naar beamredactie @eo.nl of app ons op 0683673700.

Lees meer

Volg ons