24 augustus 2017

‘Ik moest huilen toen een man en zijn gezin werden herenigd’

Twee werkende toiletten en veertig bedden voor de soms 200 ‘new arrivals’ oftewel: de net aangekomen vluchtelingen. Debora (21) maakt de nog altijd heftige situatie op het Griekse eiland Lesbos van dichtbij mee.

“Het is bizar dat er nog steeds zo veel vluchtelingen op Lesbos aankomen”, vertelt Debora, “Terwijl je er in het Nederlandse nieuws nauwelijks meer iets over hoort. Natuurlijk zijn het er nu minder dan twee jaar geleden, maar nog altijd wagen heel veel mensen de oversteek van Turkije naar Griekenland.”

In april hoorde ze dat een vriendin de komende tijd op het Griekse eiland zou doorbrengen om vrijwilligers werk te gaan doen. Zelf had ze, tussen twee studies door, een lange zomervakantie voor de boeg. “Ik wilde graag wat nuttigs doen, dus meldde ik me aan bij de christelijke organisatie EuroRelief.” Evangeliseren doet ze niet. “Maar we worden wel aangemoedigd om in persoonlijke gesprekken ons geloof te delen en mensen te vertellen waarom we dit werk doen.”

Vier weken lang probeerde ze de mensen in deze schrijnende situatie zo goed mogelijk te helpen. Zo huisveste ze mensen, deelde ze eten uit, serveerde ze thee, beantwoorde ze vragen en op speciale vrouwendagen lakte ze nagels.  “Halverwege mijn eerste vier weken, kreeg ik de leiding over de mensen die nieuw aankwamen in het kamp, de new arrivals. De net aangekomen vluchtelingen.”

Zijn vrouw barstte in huilen uit

Eenmaal weer thuis voelde ze zich geroepen om ook haar overige vier weken vakantie op het eiland door te brengen. Inmiddels is ze weer twee weken op Lesbos aan het werk. “Het voelt alsof ik nooit weg ben geweest.”

“Ik maak hier ontzettend veel mee. Een bijzondere herinnering is de die aan een man die na twee jaar weer werd herenigd met zijn gezin. Hij had vier jonge kinderen. Ze vlogen hem om zijn nek en zijn vrouw barstte in huilen uit. Toen ik dat zag, had ik tranen in mijn ogen.”

Veel gesprekken met de mensen voert ze, vanwege de taalbarrière, niet, maar: “Het leed is duidelijk zichtbaar. Ik zie mensen met littekens van schotwonden of brandwonden, natte kleren en tassen. Soms hoorde ik van mensen dat ze uit Raqqa komen. Op die momenten herinner ik me wat ik op het nieuws heb gehoord. Ook is er een groep geweest waarin vier hoogzwangere vrouwen zaten. Eén van hen beviel een paar dagen later. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als dat een paar dagen eerder was gebeurd.”

Ze keek zo hol dat ik me afvroeg waar ze allemaal doorheen is gegaan

Het eiland ligt inmiddels vol met zwemvesten. “Iedereen die hier aankomt heeft een zwemvest gedragen, omdat er zo veel vluchtelingen kwamen, lag de kuststrook vol met gebruikte zwemvesten. Die hebben ze op een plaats gedumpt. Samen met drie vriendinnen heb ik die enorme berg zwemvesten bezocht. Daar zie je dan zwembandjes, kleine en grote zwemvesten liggen. Allemaal gedragen door iemand die angstig in een bootje van Turkije naar Griekenland is gekomen. Ook zag ik een meisje aankomen met haar zwemvest nog aan. Ze keek zo hol dat ik me afvroeg waar ze allemaal doorheen is gegaan.”

Al die gebeurtenissen hebben impact op Debora. “Gelukkig woon ik samen met andere vrijwilligers en kunnen we veel met elkaar delen. Ook hebben we veel lol samen en met de mensen op kamp.”

Ze heeft nog twee weken te gaan. “Daarin hoop ik de mensen in Moria zich weer menswaardig laten voelen. God heeft iedereen die hier aankomt geschapen. De meeste mensen in Moria weten dat de vrijwilligers van EuroRelief christen zijn en dat dat is waarom we het werk doen. En die reden is dat God ons de opdracht geeft eten te geven aan degenen die honger hebben, kleding te geven aan degene die geen kleding hebben, water aan degenen die dorst hebben en een huis aan degenen die geen huis hebben.”

Volg ons