23 augustus 2017

“Hij schreeuwde ‘kutwijf’ naar me”

Mishandeling, belediging, bedreiging, fraude en diefstallen. Het zijn maar enkele voorbeelden van zaken die bij de politie terechtkomen. Elise (25) werkt bij de recherche en verhoort niet alleen de verdachten, maar ook de getuigen en aangevers om op die manier de waarheid boven tafel te krijgen.

“Als iemand aangifte heeft gedaan, wordt de zaak gescreend”, vertelt Elise. “Dat betekent dat er wordt gekeken of de zaak moet worden doorgezet naar de recherche. Of het nodig is dat zij onderzoek doen door camerabeelden te bekijken en getuigen te horen. Ook kunnen er andere opsporingsmethoden, zoals het tappen van telefoons, het onderzoeken van IP-adressen en bankgegevens en het onopvallend in de gaten houden van mensen, worden ingezet.”

Als alle handelingen zijn geweest, is het tijd voor verhoor. Een taak waarbij Elise zich niet te veel mag laten leiden door haar eigen meningen en emoties. “De camerabeelden zijn bekeken, het DNA-profiel is binnen, het schoenspoor is gematcht en de getuigen zijn gehoord. Ik ken de zaak van haver tot gort, maar moet wel zo objectief mogelijk blijven. Best wel lastig, want ik ben ook maar een mens en mensen doen nu eenmaal vaak aannames. Wij proberen de waarheid boven tafel te krijgen. Het is aan de rechter om de personen vervolgens te veroordelen. Daarom probeer ik ervoor te waken een verdachte in mijn hoofd al te veroordelen, maar dat is soms best lastig. Soms weet je dat iemand glashard tegen je liegt. Al is het soms ook best grappig als iemand zich in allerlei bochten wringt om de waarheid niet hoeven te vertellen. Ik word soms weleens boos, maar dat noem ik functioneel boos.”

“Laatst deed iemand een aangifte van een gestolen bootje. Het was een zaak waar geen van mijn collega’s zin in had. Hij is zelf een draaideurcrimineel. Ik vroeg hem onder meer wanneer de boot was gestolen, wanneer hij ‘m had aangeschaft en of hij een eigendomsbewijs had - informatie die we nodig hebben om een onderzoek in te stellen. Hij zei: ‘Sodemieter op, jullie moeten die boot gewoon terughalen en ik zeg toch wie het heeft gedaan?!’ Ik zei: ‘U kunt mij niet vertellen hoe wij dit gaan oplossen. Doet u dat wel, dan is dit verhoor klaar.’ Hij riep 'KUTWIJF'. ‘Ben je wel helemaal lekker?’, vroeg ik. Toen liep hij boos weg terwijl hij riep dat hij zich niet liet schofferen door een snotneus. Binnen een minuut was hij terug. Zonder bezoekerspas kon hij niet weg, dus of ik nog even de deur voor hem open wilde doen.”

Veel mensen met wie de politie in aanraking komt zijn sluw en geslepen en hebben een tong als een scheermes

“Als iemand vraagt wat het heftigste was dat ik heb meegemaakt, vertel ik over mijn eerste lijkschouwing. Een dode alcoholische zwerver lag al een tijdje tegen een verwarming aan. Dat stonk ontzettend en de maden kropen van hem af.”

Ook al heeft ze inmiddels al een paar jaar ervaring, toch is het lastig om altijd haar emoties uit te schakelen. “Probeer je gezicht maar eens in de plooi te houden als iemand vertelt hoe hij zijn vrouw of kind in elkaar heeft geslagen. Dat doet wat met je. Na een zwaar verhoor vind ik het fijn om even stoom af te blazen met mijn collega’s. Dan halen we even een frisse neus voordat we doorgaan met werken. Dat is ook wel nodig. Anders houd je dit niet vol. Mijn werk heeft me meer gehard. Inmiddels sta ik niet overal meer van te kijken. Op mijn werk heb ik wel een pokerface. Dat moet wel, want veel mensen met wie de politie in aanraking komt zijn sluw en geslepen en hebben een tong als een scheermes. Je moet je woordje klaar hebben en nergens van opkijken. Het is communiceren op een ander level dan met mijn vriendinnen in de kroeg.”

Volg ons