28 augustus 2017

‘Het voelde als falen toen ik naar het vmbo ging’

Toen ik op de basisschool zat, was het duidelijk: ik zou vwo gaan doen. Niet alleen had vrijwel iedereen uit mijn familie atheneum of gymnasium afgerond, ook mijn leerkracht had hoge verwachtingen van me. Verwachtingen die niet helemaal overeen kwamen met de uitslag van mijn citotoets. Met hangende pootjes kwam ik thuis met de mededeling dat ik mijn middelbare schoolcarrière in een vmbo-havobrugklas zou beginnen. 

Ik moet je bekennen: het voelde als falen. Voornamelijk toen ik na de brugklas niet in een havoklas terecht kwam, maar op het vmbo. Niemand had gezegd dat dat erg was, maar blij was ik niet. Niet dat ik enigszins mijn best deed om daar verandering in te brengen. Tentamens leerde ik de ochtend zelf en ik was een koningin als het ging om smoezen waarom ik precies mijn huiswerk niet had gemaakt.

Natuurlijk had ik het liefste vwo gedaan. Of havo. Maar ik was met hele andere dingen bezig (buiten schooltijd M&M’s eten met vriendinnen bijvoorbeeld). Toen ik uiteindelijk had bedacht wat ik wilde (Journalistiek studeren) werd alles een stuk gemakkelijker. Ik haalde alsnog, met een kleine omweg, mijn havodiploma, rondde de studie met succes af en heb nu een superleuke baan! Waar ik naartoe wil: niet alles loopt zoals je het van tevoren gepland had, maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet! Soms moet je er gaandeweg achter komen welk pad God voor je uitgestippeld heeft. Er leiden meerdere wegen naar Rome. En ook als je in een andere stad terecht komt is dat prima, als jij er maar gelukkig mee bent. 

Bij BEAM gaat deze week alles over plannen. Van eerste hulp bij plannen, tot een burn-out en bore-out. Wil jij jouw verhaal nou ook met ons delen? Mail dan naar beamredactie@eo.nl of app naar 0683673700.

Volg ons