7 augustus 2017

GASTCOLUMN: God en het ei

Hoe vanzelfsprekend is hetdat we in een lekker bed slapen, een dak boven ons hoofd hebben of een lekker eitje kunnen bakken bij het ontbijt? Dat laatste is in ieder geval íets minder vanzelfsprekend geworden afgelopen week.

Veel eieren van bepaalde kippenhouders vormen blijkbaar een ‘acuut gevaar voor de volksgezondheid’. Ik heb niet veel verstand van gezondheid en zeker niet van eieren, maar ik schrok wel even toen ik dat las. Een acuut gevaar! Er wordt een bepaalde stof te veel gebruikt tijdens het productieproces van de eieren. Iemand heeft dus gekozen om deze stof te gebruiken, maar deze persoon kan dus ook meteen een acuut gevaar voor de volksgezondheid veroorzaken. Sta er maar eens bij stil.

Keuzes van een of twee personen kunnen dus grote invloed hebben op ons leven. De eieren zijn een voorbeeld. Ander mooi voorbeeld is een kop die ik laatst in een landelijke krant las. ‘Hoe één verroest draadje de halve randstad platlegt’. Misschien kun je je de stroomstoring in Amsterdam eerder dit jaar nog herinneren. Een minuscule fout heeft immense gevolgen. We zijn zo afhankelijk van elektriciteit dat we niet op ongemak rekenen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, zo bleek maar weer.

God maakt geen fouten, maar wij als mensen wel. Toch vertrouw ik mensen eerder dan God.

We vertrouwen blindelings op bepaalde mensen. Sterker nog: hoeveel mensen zijn er wel niet die hun werk goed moeten doen om ons leven zo ‘soepel’ mogelijk te laten verlopen. Het begint me al te duizelen als ik erover na moet denken. We gaan er vanuit dát het werk wat ze doen goed is en zolang we niks merken is dat vaak ook het geval. Best gek eigenlijk.

Wat nog gekker is, is dat ik het soms lastiger vind om God te vertrouwen dan die kippenboer of iemand van een elektriciteitsbedrijf. God maakt geen fouten, maar wij als mensen wel en dat mag ook. Het grote verschil is dat Hij wel vertrouwen in ons heeft, terwijl dat andersom lastig blijft. Tuurlijk weet ik dat Hij het beste met mij voor heeft, maar soms gaan dingen gewoon niet zoals ik zou willen of verwacht. Dat is dan ook meteen een van de punten waarin ik mezelf zo graag zou willen ontwikkelen: vertrouwen op God. Dat alles wel goedkomt. Dan wordt Gods plan nog vanzelfsprekender dan een gebakken eitje bij mijn ontbijt.

Job Oldegbers studeert Journalistiek en wil je graag aan het nadenken zetten met behulp van actuele thema's

Lees meer

Volg ons