Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
17 augustus 2017

‘Een klant zei dat kleine mensen dit werk niet kunnen doen’

Schnitzels, cordon bleus en worsten maken. Harliza (19) werkt in een slagerij en is inmiddels niet alleen een behendig in het bereiden van lekkere stukjes vlees, maar ook in het omgaan met klanten die haar eigenlijk te klein vinden om achter de toonbank te staan.

“Ik help klanten, snij vlees en maak producten zoals slavinken, schnitzels, cordon bleus, Italiaanse en bourgondische worsten”, vertelt Harliza. Twee jaar geleden is ze begonnen in de slagerij die in een supermarkt zit. “Ik solliciteerde als kassière, maar werd hier aangenomen.”

Naast het doen van haar werk, maakt ze genoeg mee met de klanten die de slagerij bezoeken. “Het was bijzonder toen een vrouw in de winkel begon te huilen. Ze had het financieel moeilijk, onder andere doordat ze ernstig ziek was. Ze kon geen vlees van de slager betalen. Een van haar bekenden had geregeld dat ze bij ons vlees met korting mag kopen. Dat ontroerde haar.”

Ook krijgt ze weleens vreemde verzoekjes. “Sommige mensen willen aparte dingen, zoals hele varkenskoppen.” Ook al krijgt ze die vraag niet elke dag, een probleem is het niet. “Dat bestellen we dan gewoon.”

Het meeste contact dat ze met de mensen heeft is leuk. “Op vrijdagavond komen er meestal vaste klanten. Ik ken hen en zij kennen mij inmiddels. Ook buiten de winkel groeten we elkaar.” Toch is helaas niet iedereen even vriendelijk. “Ik ben niet groot en dus kan ik niet overal bij. Als ik het voorste uit de toonbank wil hebben, moet ik op de toonbank kruipen. Dat ga ik niet doen. Een klant zei dat ze het niet vond kunnen dat kleine mensen dit werk doen. Meestal reageer ik niet, maar toen zei ik: ‘Zullen we anders ruilen?’. Dat vond ze niet kunnen. Vervolgens was ik degene met de grote mond. Ik krijg zulke opmerkingen wel vaker, maar nu houd ik maar weer gewoon mijn mond als iemand zo’n opmerking maakt.”

“Zelf eet ik elke dag vlees. Dat mensen vegetarisch eten, snap ik niet, maar ze moeten het zelf weten. Ik vind het niet zielig voor dieren. God heeft het zo bedoeld. Als al het veel levend zou moeten blijven, zou het wel heel vol worden. En daarbij hebben we vlees nodig voor vitamines en ijzer.”

Harliza heeft een tussenjaar omdat ze niet weet wat voor studie ze wil gaan doen. “Ik heb een 0-urencontract, maar werk meestal tussen de twintig en veertig uur per week. Nu ik nog niet studeer, is het wel fijn om wat geld te verdienen.” En hoeveel ze dan verdient? “Ongeveer vijf euro per uur.” 

Heb jij een leuke bijbaan waar je graag over wilt vertellen? Stuur een mailtje naar beamredactie @eo.nl of WhatsApp naar het nummer 0683673700.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden