Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
18 augustus 2017

Dieke (22): “Ze accepteerden niet dat ik christen ben"

Dieke vertelt over haar ervaringen als christen bij een niet-christelijke studentenvereniging.

“Op mijn 18e ging ik naar Maastricht. Een hele overgang vanuit de Betuwe. Nieuwe stad, nieuwe mensen, nieuwe kamer. Ik was de enige van mijn middelbare school die deze stap maakte, veel vrienden kozen voor de HAN of de CHE. Alleen gaan was wel spannend, maar ook bewust. Ik wilde weg uit de christelijke omgeving, uit mijn comfortzone.

Tijdens de introductieweek had ik twee begeleiders van studentenvereniging FELIX*, papa’s genaamd. Omdat zij mij de gehele introductie door de stad begeleidden, kwam ik constant in contact met hun vereniging. Mijn papa’s beweerden dat ik echt niet zonder kon, dus schreef ik mij aan het eind van de week bij FELIX in.

Enige christen
Ik bleek één van de weinige christenen van de vereniging te zijn, zo niet de enige. En dat was wel te merken. De verschillen in normen en waarden met waar ik vandaan kom, waren gigantisch. Alles bij de vereniging draaide om bier, status en seks. Probeerde je daarin anders te zijn, werd je direct aangepakt.

Ik drink weinig, dus viel al snel op. Ze stelden er vragen over. Natuurlijk had ik toen een mooi verhaal over ‘een slechte lever’ kunnen ophouden, maar dat wilde ik niet. Ik vertelde dat ik christen was en bepaalde grenzen had als het op drank en seks aankwam. Dat werd niet door iedereen gerespecteerd…

De ouderejaars zien de nieuwelingen als vers vlees. Er worden lijsten bijgehouden wie het met wie doet en wat er gedaan is. Daar krijg je punten voor. Ze proberen je constant het bed in te lokken en als je daar niet in meegaat, grijpen ze alles aan om je belachelijk te maken. Ik werd ‘Heilige Maagd Maria’ genoemd. Alleen maar omdat ik weinig dronk en geen seks wilde.

Als ze jou en je geloof belachelijk maken, is dat in het begin wel even slikken, maar uiteindelijk is het ook iets positiefs.

Zo(e)nde
Eén keer had ik een jongen gezoend en toen stond er een paar weken later in het verenigingsblad: “Sjaars Dieke is toch iets minder heilig dan verwacht, want ze heeft een zonde begaan: zoenen. Nu moet ze zondag bidden tot Maria en om vergeving vragen”. Ze dachten dat ik katholiek was. Zo ver stond het geloof van hun vandaan.

Ze wilden constant veranderen wie ik was. Na vier maanden was ik dat zat en heb ik mijzelf uitgeschreven. Ben achteraf wel blij dat ik het heb meegemaakt. Heb er veel van geleerd en ook goede vriendinnen aan overgehouden. Vriendinnen die wel accepteerden wie ik ben en waar ik voor stond.

Als ze jou en je geloof belachelijk maken, is dat in het begin wel even slikken, maar uiteindelijk is het ook iets positiefs: ze hebben je onthouden. Daar haalde ik wel kracht uit.

Ik ben mijzelf gebleven. Heb mijn eigen normen en waarden niet verloochend. Hoe goddeloos de omgeving ook is, ik heb mezelf staande gehouden. Daar kan ik alleen maar trots op zijn!”

*De naam van studentenvereniging is gefingeerd.

Volg ons