2 september 2017

‘Breng ze naar buiten, we willen ze nemen!’

Jarenlang leeft Lot met zijn oom Abram. Ze waren op weg naar Kanaän, gingen vanwege een hongersnood naar Egypte en kregen uiteindelijk ruzie. En daar zit Lot dan, na veel avonturen, met zijn gezin in Sodom wat in Kanaän ligt. Precies daar begint dit verhaal.

Op een mooie avond komen er twee engelen aan in Sodom. Lot zit net bij de stadspoort en nodigt ze uit om mee te komen overnachten en hun voeten te wassen. In eerste instantie slaan zij zijn aanbod af, maar omdat hij blijft aandringen besluiten ze met hem naar huis te gaan. Lot bakt brood en ze eten samen. 

Voordat zijn gasten gaan slapen, komen twee gewelddadige mannen uit Sodom langs. Zij vragen waar de man is die bij hem zou komen overnachten. “Breng ze naar buiten, dan willen we ze nemen!” Lot smijt de deur dicht. Dat is niet de bedoeling! Hij probeert het op te lossen door zijn dochters aan te bieden, maar daar nemen de mannen geen genoegen mee. Zij willen zijn gasten, niet zijn dochters. Ze hebben geen idee dat het engelen zijn. Als de mannen het huis binnendringen worden ze blindgeslagen door de engelen.

Vlucht, uw leven is in gevaar!

Na het voorval vragen de engelen aan Lot: “Heeft u hier nog meer familie? Zonen, dochters, een schoonzoon? Ga met iedereen die bij u hoort weg uit deze stad. Wij staan namelijk op het punt deze stad te verwoesten.” Dat doet Lot, maar zijn schoonzoons nemen hem niet serieus. De engelen vinden dat hij moest haasten. Na wat flinke twijfels, grijpen de engelen Lot, zijn schoonzoons, zijn vrouw en twee dochters bij de hand en trekken ze de stad uit. De Heer wil hen sparen. “Vlucht, uw leven is in gevaar! Kijk niet om en sta nergens in de vallei stil. Vlucht in de bergen, anders komt u om.” De zon is al opgekomen als ze met elkaar de volgende plaats bereiken. De Heer laat zwavel en vuur neerkomen op Sodom en Gomorra. De steden worden volledig verwoest. Tegen de wil van de engelen kijkt de vrouw van Lot toch om. Als ze dat doet, verandert ze in een zuil van zout.

Wil je het hele verhaal lezen? Klik dan hier!

Lees meer

Volg ons