7 augustus 2017

BEAMs ‘Dream Dare Do’-stappenplan

Ze weten je overal te vinden. Als je even rustig op de wc zit, op de bus wacht of voordat die YouTube-video eindelijk begint af te spelen: cheesy quotes die schreeuwen dat je je droom waar moet maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: wat als je geen droom hebt of die van jou onmogelijk lijkt? Daarom, speciaal voor jou: BEAMs ‘Dream Dare Do’-stappenplan. Warning: het kan levensveranderend zijn.

 

DREAM

Stap 1: ontdek je droom

Waar word je blij van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar ben je goed in? Antwoorden op die vragen kunnen je helpen jouw droom te ontdekken. Blijf daarbij realistisch. Toen ik besefte dat ik al bij één druppel bloed tegen de grond ging, verdween mijn droom om arts te worden als sneeuw voor de zon. Weet je zelf niet zo goed wat je kunt, vraag het aan mensen die jou goed kennen, of klop aan bij je decaan of een coach. Nog belangrijker: vraag het je Maker. Hij kent jou immers beter dan jij jezelf kent.

Stap 2: kijk af

Spieken mag! Heb jij een droom die iemand anders al uitleeft? Lees zijn boek, volg haar op YouTube, verdiep je in de weg naar zijn droom toe, trek met haar op of raak bevriend. Een simpel voorbeeld: wil je beter worden in tafeltennis, dan heeft het niet zo veel zin om met iemand te spelen die er geen bal van kan. Speel tegen iemand die beter is dan jij. Inderdaad, je moet tegen je verlies kunnen, maar uiteindelijk word je er zelf alleen maar beter van. 

Stap 3: maak je droom concreet

Niet doen: blijven hangen in vage voornemens (ik wil wat positiever zijn) of in dingen die je juist niet wilt doen (ik wil niet meer klagen). Dat is net zoiets als zeggen dat je niet aan een roze olifant mag denken (nou, waar denk je nu aan?). Wel doen – en dit heb ik gespiekt bij Ben Tichelaar, die mensen helpt om hun dromen waar te maken: maak je droom MAP, Meetbaar, Actief en Persoonlijk. Schrijf duidelijk op wat jij juist wel gaat doen. Dus: ik noem elke ochtend drie dingen op waar ik dankbaar voor ben.

Stap 4: Vertaal je droom in gedrag

Het is verleidelijk om te denken dat die bekende YouTuber, populaire Instagrammer of perfecte politicus (ahum) zonder enige moeite bij de top is gekomen. Daar zijn een hoop struggles, zweetdruppels, blunders en beginnersfouten aan vooraf gegaan. De vraag die jij jezelf moet stellen: wat voor gedrag moet ik vertonen om te komen waar ik wil komen? Wil je net zo goed kunnen zingen als Justin Bieber, begin eerst maar eens met zangles. 

Dit zijn de dromen van BEAM’ers:

Laura: “Mijn vrienden tot geloof brengen.”

Thobias: “Trouwen met mijn vriendin.”

Jessica: “Arts worden om levens te redden.”

Anoniem: “Mijn echte vader zien.”

Lois: “Officier worden bij het Leger des Heils.”

Frank: “Een dikke auto rijden.”

Fleur: “Dat mijn ongeneeslijk zieke moeder beter wordt.”

Marvin: “Een road trip door Amerika maken.”

John: “Me laten dopen.”

Wilma: “Een eigen restaurant beginnen.”

Peter: “Werken bij Google!”

 

DARE

Stap 5: keep it simple

Als je stap 4 hebt uitgevoerd, weet je wat je moet doen om je droom waar te maken. Dus nu ga je dit gedrag in trapjes verdelen, met als hoogste traptrede jouw einddoel. Begin altijd met een trap waarvan je weet: dit kan ik. In één keer een hele marathon uitlopen is niet echt realistisch. Wel kun je beginnen met 2 kilometer. Dan 5, vervolgens 10 kilometer … Afijn, je snapt wat ik bedoel. 

Stap 6: stel een deadline

Als je tentamen nog heel ver weg is, is de kans groot dat je van alles doet behalve leren. Om jezelf een duwtje in de rug te geven en om van die bank af te komen, is het handig om een deadline voor jezelf te stellen. Wanneer wil je wat bereikt hebben? Zet het in je agenda.

Stap 7: deel je droom (maar niet met iedereen)

Deel je droom met God. Bid ervoor. Praat erover met mensen die jou goed kennen. Johan Huibers, die een droom kreeg om de ark van Noach na te bouwen en dit ook deed (zie kader) schrijft hierover het volgende: “Deel je droom alleen met mensen die je hierin volledig vertrouwt, bescherm je droom, koester hem en laat hem in stilte rijpen.” Wees voorbereid dat er ook mensen zullen zijn die jouw droom onderuit willen halen of er niet achter staan.

Stap 8: zorg voor een ‘eerste hulp’-plan bij tegenvallers

Er komen sowieso moeilijke momenten en dan is de kans groot dat je opgeeft of terugvalt in oude gewoonten die je droom niet ten goede komen. Schrijf op wat je in zo’n geval doet. Bijvoorbeeld: als ik voor mijn droomstudie word uitgeloot, doe ik een tussenjaar en probeer ik het een jaar later nog een keer. 

Dit houdt BEAM’ers tegen om hun dromen waar te maken:

Lois: “Anderen nemen mij niet serieus.”

Susanna: “Ik heb net niet de juiste cijfers en weinig motivatie.”

Joris: “Andere prioriteiten.”

Freddie: “Ik voel me nog te jong.”

Jonathan: “Angst en twijfel.”

 

DO

Stap 9: spreek jezelf moed in

Herinner jezelf constant aan je droom en spreek jezelf moed in: “Kom op, dit kun je, het is niet eng.” In je hoofd, of nog beter: schreeuw het hardop. Je kunt natuurlijk ook herinneringen plaatsen op de achtergrond van je telefoon, op de koelkast, boven je bed, in je portemonnee. Het helpt om je eigen naam erbij te zetten, want dan komt het harder binnen. 

Stap 10: begin gewoon

Genoeg voorbereid, het is afgelopen met de smoesjes, nu gaat het echte werk beginnen. Doe het trapje voor trapje (zie stap 5). Weet je nu al dat het je niet alleen gaat lukken? Zoek een coach, mentor of een lotgenootje. Samen sta je sowieso sterker. 

Stap 11: beloon jezelf

Ben je een stap dichter bij je droom? Beloon jezelf! Koop iets moois of ga een avondje uit met vrienden. Je brein linkt het goede gevoel van de beloning aan je gedrag, wat je helpt bij je volgende trapje. Denk niet in termen van slagen of falen, maar kijk altijd wat je van een situatie kunt leren. Op die manier doen ook de rotte momenten ertoe.

Stap 12: doorzetten!

Uiteindelijk gaat het uitvoeren van je droom om één ding: doorzetten! De uitdrukking ‘de aanhouder wint’ is niet voor niets ontstaan. Ga door totdat je op een of andere manier je doel hebt bereikt. Lukt het echt niet? Stel dan je droom bij, en kijk wat het hoogst haalbare voor jou is.

Deze week hebben we het bij BEAM over stilstaan. Heb jij deze vakantie al een keer stilgestaan of gaat dat nog gebeuren? Wij zijn benieuwd!

Bronnen
Ben Tichelaar, Dromen, durven, Doen, (2005)
Johan Huibers & Henk Stoorvogel, Laat je droom varen, (2012) 

Lees meer

Volg ons