21 juli 2017

Zomer voor God: “Ik vertel kinderen in Hongarije over mijn geloof”

In de nieuwe rubriek Zomer voor God vertellen BEAM’ers over hun zomerplannen die heel anders zijn dan het klassieke ‘cocktails drinken aan het strand’. Roelinda (19) reist deze zomer af naar Hongarije. “Dit jaar werk ik voor de derde keer mee aan een Bijbelweek in Esztár, een arm klein plaatje aan de grens van Roemenië. Een week lang vermaken we de hele dag de kinderen.” Voor de derde keer - kun je nagaan hoe leuk het wel niet is! Wij wilden er alles over weten.

“De Bijbelweek duurt een week, van zondag tot zondag. We starten de week door samen te sporten en te knutselen met de jongeren en zo kennis te maken. Veel jongeren kennen we, doordat we al een aantal jaren naar deze kerk in Hongarije gaan. Maar de groep wisselt ieder jaar. Op maandag starten we met het programma. Iedere dag beginnen we in de kerk en zingen we met de kids Nederlandse en Hongaarse liedjes. ‘Lees je bijbel, bid elke dag’ kennen zij bijvoorbeeld ook. De plaatselijke dominee vertelt over het thema en wij beelden vervolgens een Bijbelverhaal uit door een toneelstuk met een beetje humor. Na het gedeelte in de kerk verkassen we naar de school, waar we in groepjes gaan knutselen met de jonge kinderen of voetballen met de ouderen. Ook praten we met ze door over het thema.”

God houdt ze vast
“Voor het eerst dit jaar gaat we ook met z’n allen eten. Dat deden we eerdere jaren niet, maar nu kunnen de kinderen dus ook blijven hangen. ’s Middags gaan we samen sporten en komen er vaak ook oudere tieners. Zij sporten mee of chillen gewoon wat bij ons in de buurt. Ik vind het bijzonder om hun verhalen te horen. Sommigen zijn al 21 en komen nog steeds langs. Ik merk dat ze steeds blijer zijn met hoe hun leven eruitziet. Ik leer van hen dat het altijd goed komt en zie dat God ze vasthoudt. Drie jaar geleden had ik niet verwacht dat ze nu nog zouden komen. Jongeren van 21 gaan in Nederland echt niet meer naar een Bijbelweek, zij wel.”

Cultuurshock
“Hongarije heeft een totaal andere cultuur dan wij in Nederland. Geloven in een God is daar niet heel gewoon. Zo horen we veel verschillende verhalen en dat maakt het erg interessant. Er is veel armoede in Hongarije en de kinderen hebben geen rooskleurige toekomst. Geloven in God vinden ze wel een mooi idee, maar ze snappen het niet. Toch worden ze van de Bijbelweek weer wat hoopvoller. Dat merken we wel als we arriveren. Ze vliegen ons gelijk om de hals. Dan weet ik direct weer waar we het voor doen.”

Vrijwilligerswerk vs. vakantie
“We bekostigen onze reis zelf. We gaan met een team van 5 mensen en nemen zelf alle knutselspullen en dergelijke mee. In de kerk wordt er wel voor het project gecollecteerd, maar dat geldbedrag nemen we mee en schenken we aan de kerk. Hoewel het vrijwilligerswerk is, voelt het ook wel als een vakantie. Je hoort veel over projecten voor kindertehuizen in Roemenië. Dit is een hele andere ervaring, omdat je ook echt onder de kinderen komt. Ik vind dit project echt waardevol en ga niet voor niets al voor de derde keer mee.”

Roelinda vertrekt over twee weken naar Hongarije. Wil je haar en het team volgen? Like hun Facebookpagina.

Lees meer

Volg ons