13 juli 2017

Zomer voor God: "Ik sta elke avond zingend en dansend op een ander podium"

In de nieuwe rubriek Zomer voor God vertellen BEAM’ers over hun zomerplannen die heel anders zijn dan het klassieke ‘cocktails drinken aan het strand’. Joëlle (18) is het hele jaar druk met vakantiebaantjes om genoeg geld bij elkaar te krijgen om op tournee te gaan met de organisatie Dimensions. Volgende week is het zover en geeft ze zingend en dansend met 9 andere jongeren concerten in heel Europa. “Overdag reizen en elke avond een concert geven is vermoeiend, maar het is de moeite 100% waard! Ik kijk er het hele jaar naar uit."

“Het oefenkamp begint dit weekend, ik ben al weken druk met liedjes oefenen. De bladmuziek staat online zodat we de lyrics en onze sopraan, alt of tenorpartij al kunnen instuderen. Ons muziekgenre zou ik omschrijven als gospelpop, als dat überhaupt een genre is. Een aantal liedjes wordt geschreven door Dimensions zelf, verder coveren we verschillende christelijke artiesten, we zingen bijvoorbeeld ook Lighthouse van Rend Collective! Je hoeft geen muzikaal genie te zijn, het is handig maar niet verplicht om noten te kunnen lezen. Wel zijn er – voordat je mee mag – audities om te kijken of je een beetje toon kan houden en of je niet een verschrikkelijk stijve plank bent, als dit echt niet je ding is, word je niet toegelaten. De Dimensions Juniors (DJ's) is van 8 tot 12 jaar, er is een groep van 13 tot 17 jaar en mijn groep is voor de leeftijd 17+. Het belangrijkste is sowieso dat je het leuk vindt om bijna drie weken lang te zingen en dansen!”

Voorproefje van het nummer 'Greater'

Meer nummers te beluisteren via dimensionsmusic.nl

God geeft moed en Duitse woorden
“De drie weken bestaan uit een oefenweek en aansluitend een tournee van bijna twee weken. Op kamp dansen en zingen we natuurlijk elke dag, ook hebben we Bijbelstudies en denken we na over wat we nou eigenlijk zingen. Op tournee gaan doe ik voor God en ik merk dat mijn geloof ontzettend groeit als ik zoveel met hem bezig ben. Na een concert in Duitsland had ik bijvoorbeeld een keer een gesprek over Jezus en plotseling vroeg die vrouw of ik voor haar wilde bidden. Ik spreek helemaal geen Duits en bidden voor mensen doe ik ook niet elke dag, maar God geeft op die momenten moed en de juiste (Duitse) woorden.”

We renden als verzopen ratten over het gras om onze apparatuur te redden

“Na een week oefenen, staat er een concert van ruim een uur wat we elke avond op een andere plek in Europa mogen laten horen en zien. We gaan op pad met onze negenpersoonsbusjes. Jongeren, leiding, geluids- en lichttechnicus, roadmanager, chauffeurs: een tour bestaat uit veel meer personen dan die je op het podium ziet. Elke dag bouwen we ons licht, geluid en podium zelf op en breken we het na het concert weer af. Vorig jaar was er tijdens het opbouwen voor een buitenconcert in Tsjechië complete chaos. Het was de hele dag snikheet en nadat het podium en de apparatuur stond, konden we eindelijk - helemaal bezweet - eten. Ik nam de eerste hap van mijn toetje en het begon te storten van de regen. Op zich geen probleem, tot het moment dat onze dirigent geschrokken schreeuwde: 'De apparatuur staat buiten!' Wij natuurlijk als idioten door de regen naar het podium sprinten en alle microfoons, monitoren en lampen weer terug de bus in gooien of afdekken. Het was een serieuze situatie maar we hebben ons rot gelachen, we renden als verzopen ratten over dat grasveld, het was geen gezicht! Je maakt als groep zoveel mooie, grappige en bizarre dingen mee, er ontstaan altijd bijzondere vriendschappen. Die avond dat het zo ging storten zijn we verhuisd naar een gymzaaltje in de buurt en hebben we met natte haren alsnog een concert kunnen geven." 

Sponsorloop of taartenverkoop
"We bekostigen het grootste deel zelf, zodat concertorganisatoren in kerken en bijvoorbeeld op campings niet heel veel hoeven te betalen. Op tour gaan kost 695 euro per persoon. Mijn ouders betalen de helft en ik doe allerlei vakantiebaantjes om mijn helft te kunnen betalen. Sommige tourleden zijn een stuk creatiever, die doen een sponsorloop of verkopen taarten om aan het geld te komen.” 

“Een relaxte vakantie is het niet, na drie weken ben ik helemaal kapot. En dan heb ik het nog niet eens over de - bij alle tourleden bekende - ‘tourdip’ als je weer thuis komt en iedereen en alles gigantisch mist. Toch ben ik ontzettend blij dat ik over een week weer mag. Je vakantie aan God geven is nooit een verkeerd idee.”

Ben of ken jij iemand die zijn of haar zomervakantie ook (gedeeltelijk) aan God geeft? Wij horen het graag! Mail (beamredactie @eo.nl) of WhatsApp (0683673700) ons.

Lees meer

Volg ons