Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
17 juli 2017

Waar komt de komkommertijd vandaan?

Het is ZOMER! Dat betekent dat het op de kantoren en in scholen steeds rustiger wordt en op de strandjes en terrasjes steeds drukker. Iedereen staat in de relaxmodus en daardoor gebeurt er niet veel spannends. We noemen het ook wel de komkommertijd. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

De zomer is bij uitstek het meest geschikte seizoen om komkommers te verbouwen hier in West-Europa. De zomer is voor boeren een gigantische drukke tijd, maar juist in andere beroepen doen we het in de zomer juist rustig aan. Daarom werd komkommertijd door de jaren heen meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws – er valt niets te vertellen.

Zurebommentijd
Maar hoe komen we er dan op om dat komkommertijd te noemen? Het is een beetje vaag waar de term precies vandaan komt. In Duitsland kennen ze de term Sauregurkenzeit (zurebommentijd of augurkentijd) al langer. Het ontstond rond het jaar 1700. Ook de Engelsen kenden cucumber time, maar die term is inmiddels verdwenen uit de spreektaal. Het werd vroeger door Engelse kleermakers gebruikt om de rustige zomerperiode aan te duiden. Maar dat noemen ze tegenwoordig taylor’s holiday. Ook de Denen, de Noren, de Polen, de Zweden, de Amerikanen hebben een woord voor komkommertijd of augurkentijd. Allemaal met een negatieve lading.

Multatuli
In het Nederlands werd de term later geïntrodueerd, in de 19e eeuw. Eén van de eerste Nederlandse teksten waar we ‘komkommertijd’ in terugvinden komt van Multatuli (1820-1887). Hij had het in een tekst over “’t hartje van den komkommertyd”. In Nederland werd het woord oorspronkelijk in de financiele wereld gebruikt, omdat er in de zomermaanden weinig gebeurde op de beurzen. Maar in de zomer gaan ook politici met vakantie, hebben de sportclubs zomerstop en vieren klussers de bouwvak. Zo werd het later een algemenere term voor de rustige zomerperiode waarin weinig te melden valt.

BEAM & komkommers
Deze week staat bij BEAM in het teken van het thema ‘komkommer’. Nu denk je misschien: ‘Oké? Dus de komende dagen kunnen we allemaal komkommerreceptjes en slecht nieuws verwachten?’ Zeker niet. We hebben het over summerjobs, zelfverzekerd het strand op in bikini of zwembroek en Joram gaat langs op de Betteld in Joram Draait Door. En ja, ook wat komkommerhacks en -receptjes passeren de revue.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden