4 juli 2017

Pauline (22): "Midden op de snelweg kwam er plots rook uit de bus"

Weken naar uitgeleefd. Koffers gepakt. Zonnebrand gesmeerd. Bikini/zwembroek aangetrokken. Laat die fantastische vakantie maar komen! Toch loopt niet elke vakantie zoals verwacht. Integendeel, het kan uitdraaien op een regelrechte nachtmerrie. Pauline (22) kwam middenin zo’n gruwelvakantie terecht.

“In 2011 waren we op weg naar Alicante. De jaren ervoor gingen we altijd naar Italië, maar nu voor het eerst naar Spanje. Honderd kilometer voor onze bestemming kwam er plots rook uit de airco. Het stonk verschrikkelijk naar vuur. Mijn vader zette direct het busje aan de kant van de weg en trok de motorkap omhoog. Dat was achteraf niet zo slim, want toen kwam er zuurstof bij en stond binnen enkele seconden de hele bus in lichterlaaie. Gelukkig was het hele gezin er net uit.

Dan slaat de paniek toe, iedereen werd heel emotioneel. Je probeert nog wel zoveel mogelijk spullen uit de brandende bus te halen, maar dat ging niet makkelijk, want mijn vader was de sleutels van de achterdeur kwijt. We konden nergens bij. Ondertussen belde mijn moeder het Spaanse noodnummer, dat ging heel moeizaam, want ze spraken nauwelijks Engels. Ondertussen waren bijna alle spullen al verbrand. Daar sta je dan, met alleen je zomerkleren, midden op een Spaanse snelweg…

Er blijft een hoopje as over van alles wat je hebt meegenomen.

Je weet niet zo goed wat je moet doen. Wil je door naar je bestemming of niet? Er blijft een hoopje as over van alles wat je hebt meegenomen. Kleding, camera’s, paspoort. Alles is weg. Dat was voor iedereen een hele heftige gebeurtenis. We hebben er daarom voor gekozen om naar huis te gaan en een jaar het vliegtuig naar Alicante te pakken. Mijn moeder wilde niet meer met de auto op vakantie, en nog steeds niet.

Elke keer als ik iets van rook ruik in de auto, ben ik gelijk alert. Toch weerhoudt dat mij niet om met de auto te gaan. Zo’n brand overkomt je waarschijnlijk één keer in het leven, dus daar wil ik niet bang meer voor zijn.

Over een paar dagen ga ik een weekje met mijn vader en zusje naar Italië. Met de auto!”

Lees meer

Volg ons