5 juli 2017

Janouk (23): “Ik speel spellen met 30 vrijgezellen”

Twee jaar geleden begon ze als spelbegeleider. Bepakt en bezakt vrijgezellen- en familiefeesten begeleiden, spellen uitleggen en opdrachten goed- of misschien juist wel afkeuren. Inmiddels heeft Janouk Vermaas haar opleiding Journalistiek afgerond, maar van plan om haar bijbaantje op te zeggen, is ze nog niet.

“Twee van mijn vriendinnen werkten al als spelbegeleider bij Special Tours. Ze begeleidden verschillende themafeesten in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Ik ben een paar keer meegegaan en heb toen besloten om ook te solliciteren. Ik kon meteen aan de slag. In het weekend werkte ik, doordeweeks volgde ik mijn colleges. 

Dat ik Journalistiek studeerde was handig. Door vakken als radio en televisie te volgen, leerde ik al een beetje presenteren. Best handig als je een spel of speurtocht uit moet leggen om vervolgens drie uur lang een groep van 30 mensen te entertainen. Vanuit het bedrijf lieten ze me vrij in hoe ik het aanpakte. Iedereen heeft zijn eigen stijl en eigen trucjes. Toen ik het eenmaal vaker had gedaan, ging het soepeler. Ik hoef niet meer op mijn blaadje te kijken als ik een spel uitleg. Inmiddels weet ik welke grapjes aanslaan en hoe mensen vals proberen te spelen.

De eerste keer dat ik aan het werk ging, kan ik me nog goed herinneren. Ik vond het reuze spannend. Van tevoren spreken we op een meetingpoint af, ergens in de stad. Wat voor mensen zijn het? Dat kunnen advocaten, vriendinnen, oude mensen zijn. Het verschilt altijd. Als ik ze eenmaal heb ontmoet en weet wat voor types het zijn, zakt de spanning weg. Hoe laat we beginnen verschilt. Dat kan midden op de dag zijn maar ook rond een uur of acht 's avonds. Later dan twaalf uur 's nachts ben ik nooit thuisgekomen.

Toen een grote kleerkast over mijn ‘brilletje’ begon, was ik er wel een beetje klaar mee

Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik als freelancer. Toch wil ik dit nog wel een paar jaar doen. Niet voor het geld, maar ik vind het gewoon super leuk om te om onder de mensen te zijn, speurtochten te doen en te zien hoe de teams intensief samen werken en complotten verzinnen. Een keer vierde een vrouw haar 50e verjaardag in de luchthaven van Rotterdam met zangers en een DJ. Ik geniet dan van de sfeer en alles wat er om me heen gebeurt. Al is het niet altijd leuk. Ik had een keer een groep met jongens uit de sportschool. Ik en de andere spelbegeleider waren best streng met nakijken, dat konden ze niet waarderen. Toen een grote kleerkast over mijn ‘brilletje’ begon, was ik er klaar mee. Uiteindelijk heb ik alles goed gerekend. Dat was blijkbaar wat ze wilden. Van bezopen mensen heb ik gelukkig nooit last. Tijdens de spellen wordt geen alcohol gedronken en als een groep al dronken zou zijn, zou ik er niet aan beginnen.

Niet iedereen is geschikt voor dit werk. Je moet stevig in je schoenen staan. Heb je al moeite met het geven van presentaties, dan is het geen goed idee om dit bijbaantje te nemen. Je moet streng kunnen zijn en durven te spreken voor een grote groep. Als je dat kan, is het echt een aanrader!”

Heb jij ook een leuke bijbaan? Laat het ons weten. Je kunt met ons appen via 0683673700 of mailen via beamredactie @eo.nl.

Lees meer

Volg ons