29 juni 2017

"Ik weiger naar God te luisteren"

Hoe spannend is het als je rechtstreeks opdrachten van God krijgt? En die vervolgens negeert? Jona wordt woest als hij hoort waar hij heen moet. Hij weigert. Vervolgens wordt hij door een vis opgevreten en mag hij drie dagen in een vieze, stinkende maag doorbrengen. Als er iemand rare dingen heeft meegemaakt, is het Jona. Wat valt er van deze boze profeet te leren?

Het verhaal van Jona is HIER te lezen, als je het nog niet kent.

Erg vrolijk was hij niet. Hij weigert om te luisteren naar God, vindt het verschrikkelijk dat de HEER de stad Nineve vergeeft en wordt ook nog eens pissig vanwege een boompje dat ineen schrompelt. Een beetje kleinzielig lijkt het wel. Toch leert dit kleine boekje ons veel over God.

De mensen die het verhaal van Jona voor het eerst hoorden waren Israëlieten. Die wisten maar al te goed waarom Jona deed wat hij deed. Vaak denken wij dat de Israëlieten die dit verhaal hoorden wel afkeurend hun hoofd schudden toen Jona Gods opdracht weigerde. Toch is er een grotere kans dat ze hem juist erg goed begrepen. Denk er maar eens over na, de Assyriërs waren niet bepaald hun beste vrienden.

Goed en kwaad
Deze vijanden van Israël waren niet bepaald lievertjes. Meerdere keren in het Oude Testament worden de Israëlieten door ze ontvoerd, belegerd en gedood. Het land stond in de wijde omgeving bekend als een land van wrede verwoesting. 'Bloedstad' en 'Leeuwenhol' wordt Nineve zelfs door de profeet Nahum genoemd. Daarnaast aanbaden de Assyriërs ook nog eens andere goden. Kortom, Assyrië, daar ging je niet heen. Van je lang zal ze leven niet. En al helemaal niet om ze vergeving te schenken.

Precies dat wil God dat Jona doet. Dit verhaal moet schokkend zijn geweest voor de eerste luisteraars. In de geschiedenis van Israël stond God altijd aan de kant van de Israëlieten en nu blijkt dat hij het beste voorheeft met hun aartsvijanden?!

Jona nu
Stel je het verhaal van Jona eens voor met een Nederlandse Jood, vlak na de tweede wereldoorlog. God roept hem op naar Berlijn te gaan om daar de mensen die zijn volk in de oorlog hebben ontvoerd, gemarteld en vermoord te vergeven. Te vergeven. Natuurlijk zou je er begrip voor hebben als de man de eerste de beste boot naar Engeland zou nemen. Hij is woest op God! Hoe kan hij die mensen nou vergeven?!

Of stel je Jona voor als vluchteling na een gifgasaanval in Syrië. Als hij eenmaal in Griekenland is aangekomen vraagt God hem terug te gaan om zijn vijanden vergeving te schenken. Zou jij niet ook woest worden? Hoe kan God dit nou vragen?

Of misschien in jouw eigen leven? Een vriend of vriendin die jou niet meer ziet staan? Je trouwe vriendschap heeft verraden? Of iemand die jou in je jeugd veel pijn heeft gedaan? Wie zijn jouw ‘vijanden’?

Een uitdagend einde
Jona’s woede lijkt nu ineens heel terecht, of niet? Toch staat God erop dat hij naar zijn vijanden gaat. Jona’s verhaal is een perfect voorbeeld van hoe moeilijk het is om van je vijanden te houden. Hoe moeilijk vergeving is.

Het uitdagendste van dit verhaal zit hem in het einde. Jona is op dat moment boos, woest, furieus. Het is bloedheet, de weinige schaduw die hij had is hem ontnomen en daar bovenop heeft God ook nog eens besloten de Assyriërs (de nazi’s, de IS strijders, jouw eigen ‘vijanden’) te vergeven.

Toont Jona nu plotseling berouw? Kalmeert hij? Begrijpt hij dat alle mensen Gods kinderen zijn? Daar weten we niets over. Het is een open einde. De laatste zin van het boek is een vraag, van God aan Jona.
“Zou ik dan geen verdriet hebben om Nineve (Nazi-Duitsland, Syrië), die grote stad, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die het verschil tussen links en rechts niet eens kennen, en dan nog al die dieren?”

Zijn er mensen in jouw leven die je nog moet vergeven?

Lees meer

Volg ons