Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
26 juni 2017

3 vragen aan seks-expert Arjet Borger

Er wordt veel over seks gezegd en geschreven. Maar ook veel over gezwegen! En dat laatste is niet altijd even handig. Arjet Borger (www.arjetborger.nl) gaat een gesprek over dit onderwerp niet uit de weg. Ze is gezondheidswetenschapper, gespecialiseerd in het onderwerp seksualiteit en ze schreef het boek Van alles over seks.

1. Waarom is seks altijd zo’n gevoelig onderwerp?
Als je seks hebt, ben je bloot en kwetsbaar. Je geeft je over aan elkaar en er is niemand anders die jou op die manier ziet. Tegelijk is seks (als het goed is) leuk en prettig, dus raken mensen er niet over uitgesproken. Je komt het overal tegen: in reclames, televisieseries en in gesprekken om je heen. Het is dus eigenlijk een beetje dubbel. Hoe leuk het ook is, het gaat over iets intiems. Daarom voelen veel mensen zich vaak opgelaten als het over seks gaat. Het onderwerp komt gewoon heel dicht bij jezelf. Dat is het mooie aan seksualiteit, maar ook meteen het spannende. Vandaar al dat gegniffel, gebloos en gelach.

2. Waarom zou ik na moeten denken over seks (ook als ik er nog niet mee bezig ben)?
Seksualiteit gaat over veel meer dan seks alleen: over je gevoelens, je lichamelijke veranderingen, het hebben van een relatie, de gevoelens van je vriend(in). Als je daar meer over weet, door erover te lezen of praten, kun je daar veel van leren. Je weet beter hoe je eigen lichaam werkt, je kunt beter je eigen keuzes maken en daarover praten en je begrijpt je vriend of vriendin ook meteen een stuk beter. Ook als je nog geen relatie hebt, is het al goed om voldoende over seksualiteit te weten.

3. Wat hoort bij seks?
Wat mensen bij seks vinden horen verschilt per persoon. Ook uit onderzoek blijkt dat mensen er een verschillende definitie aan geven. Zoenen, tongzoenen, elkaars lichaam bloot zien, elkaar strelen, elkaar bevredigen (met de hand, met de mond), geslachtsgemeenschap: voor iedereen betekent seks net iets anders. Het hebben van geslachtsgemeenschap is maar een onderdeel van het hebben van een seksuele relatie. Als je bloot bent en elkaar bevredigt, is dat geen seks? En als je dan geslachtsgemeenschap hebt, is het opeens wel seks? Bij een seksuele relatie hoort veel meer dan alleen maar geslachtsgemeenschap. En een feit is wel dat zodra je elkaar bloot ziet, je iets met elkaar deelt dat je niet met iemand anders deelt. Die lijn voel je vaak zelf ook wel. Sommige dingen doe je makkelijker: gearmd lopen, elkaar zoenen, omhelzen. En dan komt er zo’n moment waar je zelf ook veel spanning bij voelt, waarbij je voelt dat je kwetsbaar bent, dat je partner kwetsbaar is. Dat is het begin van die intieme relatie. Dingen die je niet aan de buitenwereld laat zien en die intiem zijn tussen jou en je partner.

Voorkom spijt
Om te voorkomen dat je spijt krijgt van dingen op het gebied van seks is het belangrijk om na te denken over hoe je met je eigen lichaam om wilt gaan. Waar voel jij je prettig bij? Houd jij je kleding aan? Wil je nog lekker genieten van het elkaar leren kennen? Jouw vriend(in) meer gaan vertrouwen? Wat wil jij van jezelf laten zien? En wat (nog) niet? Welke kwetsbaarheid wil jij met een ander delen? En op welk moment in je relatie vind je dat passend?

Seks is niet zomaar iets. Denk erover na. Maak je keuzes. Praat erover.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden