4 mei 2017

Zijn we terecht bang voor terrorisme?

Peter Knoope is een echte expert op het gebied van terrorisme. Hij was jarenlang directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme (ICCT) en werkte voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. BEAM vroeg hem of we terecht bang zijn voor terrorisme.

Hoe komt het dat we bang zijn voor terrorisme, denkt u?
“Mensen zijn steeds vaker bang voor terrorisme. Dat is niet zo gek, want we zien het steeds meer in het nieuws. Terrorismegeweld kan overal plaatsvinden. Het gebeurt op onvoorspelbare plekken en heeft bewust het doel om slachtoffers te maken. Het is begrijpelijk dat mensen dat angstig maakt. Die bewuste poging om mensen pijn te doen, maakt je natuurlijk angstig. Maar daar komt bij dat het geweld wordt geïnspireerd door een cultuur en gedachtegoed die ver van onze belevingswereld afstaat. We kunnen ons moeilijk inleven in de gedachte achter het geweld. Het feit dat we het niet kunnen duiden, maakt het nog beangstigender. We snappen niet wat er aan de hand is.”

“Ik moet altijd denken aan Tanja Nijmeijer. Zij is een beetje onze eigen Nederlandse terroriste. Ze sloot zich aan bij de FARC-strijders in Colombia (een communistische, illegaal bewapende guerrillagroep die strijd tegen het Colombiaanse leger, red.). Mensen reageerden op haar veel minder angstig, omdat men haar begrijpt. Ze was student en deed een stage in Colombia waar ze met eigen ogen de sociale ongelijkheid in het land zag. We kunnen ons in haar situatie inleven en dat maakt het makkelijker om de vertaalslag naar ons eigen leven te maken.”

Terrorismegeweld begrijpen we dus niet goed. Maar we kunnen er ook geen invloed op uitoefenen.
“Precies! En juist daarom is het beangstigend. Het is een beetje hetzelfde als in een vliegtuig zitten. Je kent de piloot niet. Je hebt geen enkele controle en moet er maar op vertrouwen dat je veilig landt. In een auto is dat heel anders. Dan zit je zelf achter het stuur of ken je de bestuurder en zie je wat hij doet. Daardoor is het veel makkelijker om te vertrouwen dat je veilig van A naar B komt, terwijl die veiligheid helemaal niet te garanderen is. Sterker nog. De kans dat je vlucht veilig aankomt, is groter dan de kans op een veilige autorit. Wanneer je geen controle hebt op een situatie, maakt dat je bang.”

Hoewel we veel aanslagen in het nieuws voorbij zien komen, zijn de cijfers van terrorismegeweld in Nederland nog relatief laag gebleven.
“Dat is nog zwak uitgedrukt. Per jaar worden in Nederland meer dan 200 mensen slachtoffer van ernstige geweldsdelicten. Maar dat zijn enorme aantallen in vergelijking met de slachtoffers van terrorisme. In de afgelopen twaalf jaar is er welgeteld één iemand in Nederland slachtoffer geworden van terrorismegeweld. Dat is zeer beperkt. De kans dat het jou of mij overkomt is dus erg klein.”

Ik help niemand door te zeggen dat je onterecht bang bent.

Kunnen we daaruit concluderen dat bang zijn voor terrorisme in Nederland niet relevant is?
“Dat kunnen we niet helemaal zo stellen. Het rationaliseren van je angst is een deel van de oplossing, maar blijkbaar is de angst daarmee niet verdwenen, want die angst bestaat in Nederland. Ik help niemand door te zeggen dat je onterecht bang bent. Natuurlijk kan het je wel helpen door met je verstand te beredeneren dat de kans erg klein is dat terrorisme in jouw buurt plaatsvindt. Maar je emoties en frustraties verdwijnen niet zomaar.”

Hoe kunnen we dan toch met die angst omgaan?
“Om je angst voor terrorisme te verkleinen kun je drie dingen doen. Het eerste is het rationaliseren van je angst, wat we net zeiden. Een tweede, belangrijke stap is het verkleinen van de afstand. We begrijpen terrorismegeweld niet. Zoek daarom mensen op die dichter bij de cultuur en het gedachtegoed staan dat de terroristen drijft. Zoek contact met mensen van andere culturen en leefwerelden, dan begrijp je beter wat mensen beweegt en hoe ze denken. Je snapt dan waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe ze tot hun standpunten komen. Wanneer je vrienden wordt met mensen van andere culturen dan je eigen wereldje, kun je je beter inleven in het gedachtegoed dat terroristen drijft. Dat werkt twee kanten op. Jouw eigen negatieve emoties nemen af. Maar ook de jongeren met wie jij in contact komt, kunnen zich daardoor meer geaccepteerd voelen.

Rationaliseren, afstand verkleinen – check! Wat is de derde tip?
“Het kan ook helpen om je voorbereid te voelen op signalen van terrorisme. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen wanneer je die signalen ziet. Stel je medestudent maakt opmerkingen waar jij ongerust van wordt, bij wie meldt je dat dan? Denk daar eens over na. Dat kan zijn een vertrouwenspersoon, je docent of een wijkagent. Zo’n handelingsperspectief helpt je om je zekerder te voelen. Maar het gaat echt om combinatie van die drie dingen: rationaliseren, afstand verkleinen en je voorbereiden, kan leiden tot afname van je angst.”

Wie is Peter Knoope?

Misschien heb je hem vorig jaar wel gezien bij De Wereld Draait Door. Dit is wat hij doet bij het ICCT. Wil je nog meer weten over terrorismedreigingen? Check deze lezing van Knoope:

BEAM sprak Peter Knoope naar aanleiding van BEAM’s Grote Angst Onderzoek. Hier lees je alles over in het komende magazine, dat deze maand op je mat valt als je BEAM Supporter bent. Ben je nog geen supporter? Als je nu lid wordt krijg je korting op je EOJD-ticket en krijg je ook nog eens een welkomstcadeau! Hoe leuk?!

Lees meer

Volg ons