2 mei 2017

Voor eens en altijd afrekenen met spijt!

Spijt is een vervelende, energie slopende emotie. Spijt houdt je nachtenlang uit je slaap. Spijt knaagt. Het gevoel dat je jouw keuze niet meer kunt terugdraaien … afschuwelijk! Hoe reken je voor eens en altijd af met ‘had ik maar’, ‘wat als’ en ‘ik wilde dat’?

Het eerste jaar van mijn communicatieopleiding zat er bijna op. Het was volop lente en ik kon niet wachten om de school twee maanden lang vaarwel te zeggen. Nog één tentamen moest ik voor mijn propedeuse binnenslepen. Juist die laatste loodjes voelden loodzwaar. De rest van mijn studiepunten had ik zonder al te veel moeite binnengesleept. Een klein beetje spijbelen kon ik me daarom wel veroorloven. Dat had ik verkeerd ingecalculeerd. Ik scoorde twee tienden te weinig op mijn toets. Ik was boos op mezelf. De hele zomer knaagde het aan me. Nachtenlang lag ik wakker. Ik kon maar moeilijk genieten van de zomermaanden waar ik halsreikend naar had uitgekeken. Pas toen ik een jaar later alsnog mijn tentamen haalde, kon ik het loslaten.  

Waar gaat spijt over?
Misschien herken je dat gevoel. Ergens in het verleden maakte je een (domme) keuze, die je achteraf heel anders zou hebben aangepakt. Over die verkeerde keuze blijf je piekeren en malen. Totdat dat gepieker al je gedachten overneemt: had ik maar … wat als … ik wilde dat … Kortom: je hebt spijt. Die spijt kan over van alles gaan: een relatie, seks, verkeerde vrienden, studiekeuze, gelduitgaven. Ieder mens maakt een hoop keuzes, wel bijna 775.000 in een mensenleven. Daarvan betreuren we zo’n 143.000 keuzes. Vroeg of laat krijgt daarom iedereen te maken met spijt. Ook de keuze om juist iets niet te doen kan je achtervolgen: een baan die je hebt laten schieten, niet gaan voor je droomstudie, of geen tussenjaar nemen om te reizen. Waar je gevoelens van spijt ook over gaan, één ding hebben ze gemeen: de kans om iets te doen of te laten, is voorbij! De keuze is definitief. Juist dat maakt het zo moeilijk. Hoe hard je er ook tegen vecht, jouw brein herinnert je voortdurend aan het feit dat je leven er heel anders uit had kunnen zien. 

Wat is spijt eigenlijk?
Psycholoog Ingeborg Prins noemt spijt een mix van emoties: “Spijt is berouw, schaamte en vooral ook zelfverwijt. Spijt gaat altijd over jezelf en niet over de keuzes van een ander. Juist het ‘had ik maar’-gevoel kan heel erg pijn doen.”

Hoe reken je af met spijt?
Het loslaten van spijtgevoelens is een proces. “Ga eerst bij jezelf na of het terecht is dat je spijt hebt”, zegt psycholoog Tina Molenaar. “Aan je spijtgevoelens gaan gedachten vooraf. Soms kun je denken: dit is mijn gevoel, dus het is waar. Toch is dat niet altijd zo. Is het reëel dat je spijt hebt, of ben je pas achteraf tot inzicht gekomen? Als dat zo is, kun je kijken wat je nog kunt repareren. Het belangrijkste is om je gevoelens te delen met anderen.” Dat zegt Ingeborg ook: “Alleen al het durven uitspreken van je spijtgevoelens is een grote eerste stap om je schaamte en zelfverwijt los te kunnen laten.”

Heb jij ergens spijt van en wil je jouw verhaal met ons delen? Stuur een mailtje of een appje naar de redactie: beamredactie[at]eo.nl of 06-83673700.

Lees meer

Volg ons