17 mei 2017

Lekker kleurtje, joh!

“Je bent niet echt bruin geworden, eh?!” of “Goed kleurtje heb je gekregen!”. Het zijn de eerste opmerkingen die ik krijg na een week Albanese zon. Niet over hoe mooi het land was of wat ik daar gedaan heb. Nop, het draait allemaal om mijn (veranderde) huidskleur. Omdat dat tegenwoordig blijkbaar de maatstaf is voor een goede vakantie...

Topje los (“Anders krijg je bandjes”), om het kwartier draaien en zo min mogelijk smeren. Alles draait om bruinbakken en showen. Ik snap dat niet. Want zo’n goede band met de zon heeft de mensenhuid niet. Integendeel. Het is hartstikke schadelijk. Mijn moeder heeft er zelfs huidkanker door gekregen. Toch blijven we stug doorzonnen. Blind voor de risico’s.

Kanker is één van de vreselijkste ziektes. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar ondertussen liggen we onszelf wel vrijwillig te verbranden in de genadeloze zomerzon. “Ah, dat rode trekt wel weg.” Ja, natuurlijk wordt je hoofd na een paar dagen minder kreeft, maar wel nadat de zon onherstelbare schade heeft achtergelaten in je huidcellen.

En nee, ik ben geen zemelkous die jou het zonplezier wil afnemen. Ik wil alleen dat we met onze gebruinde harses eens gaan nadenken over onze ongezonde hunkering naar gebronsde velletjes. Dankjewel.

Alvast een zalige en verantwoorde zon-dag gewenst!

Lees meer

Volg ons