3 mei 2017

In 4 stappen van je spijtgevoelens af!

Spijt is zo'n nare emotie wat flink aan je kan knagen. Slapeloze nachten, hartkloppingen en een slecht humeur - wanneer je spijt hebt van je keuze kun je dat maar moeilijk accepteren. Wat als je het anders had aangepakt? Had je leven er dan heel anders uitgezien?

Gisteren bespraken we al dat praten over je spijtgevoelens de belangrijkste stap is om ervan af te komen.  “Alleen al het durven uitspreken van je spijtgevoelens is een grote eerste stap om je schaamte en zelfverwijt los te kunnen laten.” Vandaag geven je een stappenplan waarmee jij in 4 stappen van je spijt afkomt.

Stap 1 - Wat is het probleem?

Ga er eens voor zitten. Desnoods midden in de nacht wanneer je niet kunt slapen. Pak pen en papier en schrijf voor jezelf op welke keuze je hebt gemaakt en waar je nu spijt van hebt. Schrijf ook op hoe je de situatie liever anders had gezien. Bekijk de verschillen. Kun je via een andere weg toch de gewenste situatie bereiken?

Stap 2 - Accepteren

Als de situatie definitief is, heeft piekeren geen zin. Je kunt de keuze niet meer veranderen. Hoe moeilijk het ook is: accepteer dat dit is waar je mee moet leven. Psycholoog Ingeborg Prins tipt: “Vraag jezelf af hoe je van jouw spijt een kracht kunt maken voor de toekomst, in plaats van vast te houden aan iets wat je niet meer kunt veranderen.” 

Stap 3 - Vraag God om hulp

Hoewel je de situatie hebt geaccepteerd, betekent dat nog niet dat je er vrede mee hebt. De schaamte en schuldgevoelens kunnen je nog steeds achtervolgen. Dat mag je in je gebed bij God parkeren. Vraag hem om rust in je hoofd. Wanneer je anderen nodig hebt om hierover te praten, vraag God om deze mensen op je pad te brengen en vertrouw erop dat God je wil helpen.

Stap 4 - Leer van je keuzes

Spijt kun je niet altijd voorkomen. Maak je beslissingen niet omdat je bang bent dat je anders later spijt krijgt. Dat is zinloos. Je bent dan bezig met het incalculeren van spijt. Baseer je keuzes op je huidige situatie. Wat is op dit moment de beste beslissing? Leg je dilemma’s aan God voor en maak je keuzes samen met hem. Succes! 

Dit stappenplan verscheen eerder in BEAM Magazine, dat je ontvangt wanneer je BEAM Supporter bent. Wil jij het magazine een keertje uitproberen? Vraag dan een gratis proefnummer aan! Of help ons direct een handje en word BEAM Supporter voor €15,- per jaar. Mag je ook nog een welkomstcadeau uitkiezen. Hoe leuk is dat?!

Volg ons