17 mei 2017

Gat in de hand: "Met een kindje houd je minder geld voor jezelf over"

Voor de rubriek ‘Gat in de hand’ vragen we mensen het hemd van het lijf over hun kijk op financiële zaken. Deze week spreken we met Abby (25). Ze is inmiddels bijna zes jaar getrouwd, heeft een dochtertje van 2,5 jaar en verwacht eind augustus de tweede!

Kun je iets meer over jullie gezin vertellen?
“Mijn knappe man heet Sander en we wonen in een kleine boerderij en mijn ouders wonen in een huisje in onze achtertuin. We hebben een geit, kippen, konijnen, katten, een hamster en een hond.”

Dat klinkt gezellig! En wat doe je precies voor werk?
“Ik heb SPW-niveau 3 klassen-assistent gestudeerd. Helaas is hier, in de provincie waar ik woon (Groningen) weinig werk in te vinden. Daarom heb ik uiteindelijk besloten om zzp’er te worden en inmiddels ben ik al ongeveer vijf jaar gastouder. Sinds een jaar heb ik ook mijn eigen nummer bij de Kamer van Koophandel waardoor ik geheel zelfstandig en zonder gastouderbureau aan de slag kan. Het punt is alleen wel dat ik hierdoor elke maand een verschillend inkomen heb. Mijn man werkt fulltime als metaalbewerker en is daarmee de ‘hoofd’-kostwinner in het gezin.”

En heb je als tiener altijd genoeg geld gehad voor de dingen die je wilde doen?
“Ik heb vanaf mijn zestiende bij de Action gewerkt en heb daar toen ook een vast contract gekregen. Mijn ouders hebben mijn studie betaald dus daar heb ik me nooit zorgen om hoeven maken. Naar mijn mening heb ik altijd kunnen kopen wat ik wilde. Omdat ik 18km van mijn school woonde heb ik op mijn achttiende direct mijn rijbewijs gehaald en daarvoor had ik al genoeg gespaard om ook direct een autootje te kopen. Dus volgens mij kwam ik niets tekort!”

Is er financieel veel veranderd nu je een gezinnetje hebt?
 
“Tijdens mijn studie ben ik gewoon bij mijn ouders blijven wonen. Sander en ik gingen trouwen toen ik 19 was en toen ben ik ook uit huis gegaan. Wij hebben nu sinds een jaar een koophuis waardoor de maandelijkse lasten lager zijn, maar de belastingen hoger dan in een huurhuis. Daarnaast hebben we nu hele andere uitgaven. Luiers bijvoorbeeld, heel veel luiers! Met een kind houd je alleen wel minder geld over om dingen voor jezelf te kopen, maar ik vind dat je daar wel snel aan went.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?
“Boodschappen. We hebben wel een grote moestuin waardoor we aardappelen, fruit en groente altijd uit eigen tuin eten. Maar de rest moet dus nog wel gekocht worden! Mijn gastouderkindjes draaien ook in het gezin mee en daarom moet ik sowieso voor vijf personen rekenen als ik boodschappen ga doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat we in de winkel niet zo zeer naar de prijs van verschillende merken kijken. We kopen gewoon wat we lekker vinden.”

Waar zou je, als je zou kunnen, graag meer geld aan willen uitgeven?
“Dat is een goede vraag. Het lijkt mij best leuk als je gewoon lekker kunt shoppen voor jezelf. Leuke kleding, mooie schoenen. Maar het lijkt me ook fijn om voor onze dochter te kunnen winkelen zonder te veel op de prijzen en merken te moeten letten. Ik zou voor haar wel graag van dat leuken houten speelgoed willen kopen zonder dat ik eerst naar het prijskaartje moet kijken en denk ‘poe he, dat is best duur.’”

Heb jij ook een goed (financieel) verhaal? Mail het naar beamredactie@eo.nl onder de noemer ‘Gat in de hand’ en wie weet staat jouw verhaal hier volgende keer!

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons