4 mei 2017

Gat in de hand: "Ik raakte alles kwijt"

Jozua is 25 en werkt als installatiemonteur op de bouw. BEAM vroeg hem het hemd van het lijf over zijn kijk op financiële zaken.

Heb je altijd genoeg geld gehad om alles te kopen wat je maar wilde?
“Daar moet ik toch nee op antwoorden. Door bepaalde verkeerde keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, heb ik het geld dat ik met bijbaantjes verdiende aan de verkeerde dingen uitgegeven. Dit speelde zich eigenlijk af toen ik nog wat jonger was, nu ik iets ouder ben ga ik wel een stuk beter met mijn geld om. Ik probeer mijn leven goed op te bouwen en om dit te kunnen doen moet ik erg goed op mijn inkomsten en uitgaven letten en dat doe ik dan dus ook.”

Waar gaat je meeste geld aan op?
“Op dit moment gaat het meeste geld naar het doen van boodschappen, ook al ga ik natuurlijk ook af en toe weleens iets leuks doen met vrienden. Maaaar uiteindelijk gaat er toch elke maand iets meer geld naar mijn boodschappen dan naar uitstapjes.”

Wat vind jij, maakt geld gelukkig?

“Geld maakt je zeker niet gelukkig. Ik denk dat geld bepaalde dingen makkelijker maakt, maar gelukkig word je er echt niet van.”

Geef je wel snel geld weg dan?

“Wanneer iemand het echt nodig heeft, zal ik dat wel doen. Denk ik. Alleen geef ik waarschijnlijk eerder spullen weg dan geld. Spullen zijn doelgerichtere donaties. Als mensen geld nodig hebben omdat ze daar spullen voor moeten kopen, dan kan ik toch net zo goed kijken of ik die spullen niet gewoon direct kan geven?”

En tot slot, wat is jouw ultieme tip als het gaat om besparen?
“Ik ben zelf op een moment in mijn leven bijna alles kwijtgeraakt. Dan ga je echt wel goed nadenken wat er precies is misgegaan en welke keuzes je moet maken om niet weer de mist in te gaan. Ik heb er zelf voor gekozen om meer te genieten van de kleine dingen in het leven. Plezier hoeft echt niet altijd superveel geld te kosten.”

Heb jij ook een goed (financieel) verhaal? Mail het naar beamredactie@eo.nl onder de noemer ‘Gat in de hand’ en wie weet staat jouw verhaal hier volgende keer! 

Lees meer

Volg ons