15 mei 2017

Een man van 19 jaar ouder kan niet

Ik heb een knappe nicht. Donkerbruine krullen, ogen blauw als de oceaan, heerlijke lach. Begin twintig was ze toen ze voor het eerst thuis kwam met een oudere vriend. Niet een beetje ouder, nee wel twintig jaar. Hij had bijna haar vader kunnen zijn. Iedereen in de familie riep ‘oh’ en ‘ah’. Oom en tante begrepen er niets van – was er iets mis gegaan in hun opvoeding? Na een jaar of twee ging het uit. Opluchting alom. Totdat ze thuis kwam met de volgende. Jawel – ook deze was bijna twintig jaar ouder. Wat nu?

En dapper als ze was, sloeg ze alle ‘oh-s’ en ‘ah-s’ in de wind. Voor deze man ging ze. Inmiddels wenden de familieleden er aan. En won deze geluksvogel van een man het vertrouwen van zijn schoonouders. Op de dag dat ze trouwden was hij volledig geïntegreerd en nu dartelen er twee kleine kinderen.

Verboden liefde is datgene wat je wilt, maar niet mag. Voel je veroordeling van een ander, of leg je het jezelf op? Wat verboden is voor jou, hoeft nier perse een verbod voor de ander te betekenen. Misschien had jij in de situatie van mijn nicht gedacht – onmogelijk, een man van twintig jaar.

Deze week interviewt BEAM X die met moslim jongen een relatie verkering krijgt en ook  haar familie reageerde in eerste instantie niet hiep hiep hoera. Wij zijn trots dat X haar verhaal met ons wil delen.

Het belangrijkste is dat jij voor ogen houdt dat je uiteindelijk verantwoording aan God moet afleggen. Niet aan je ouders, niet aan je vrienden, niet aan de dominee. Kan jij God recht in de ogen aankijken? Wat je niet hebt of mag, verboden is, is altijd extra aantrekkelijk. Dan denk ik direct aan de wet van Mozes; onmogelijke opgave. Gelukkig heeft Jezus ons een nieuw gebod gegeven. De eis van de liefde, daar moeten we naar wandelen (Rom14:15). We zijn zelfs verplicht om lief te hebben! In Rom. 13:8 staat een prachtige tekst: Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld.

Het lost misschien niet al het aantrekkelijke van het verbodene op. Toch zie je al die ‘verboden dingen’ in een ander daglicht als je liefde voorop stelt bij die ander –  je vriend(in), vader, moeder, broer, zus, buurman, de vaste klant bij je (bij)baan. Als Eva op het moment dat ze de vrucht wilde plukken, recht in Gods ogen had gekeken, had ze hem dan ook geplukt? Ik vraag het me af! 

Veel succes met liefhebben deze week. Als jij worstel met een verboden liefde en je graag je verhaal kwijt wilt, kom maar op! Wij veroordelen je niet ;)

Arachne 

Lees meer

Volg ons