1 mei 2017

COLUMN: Wil jij financieel lekker gezegend worden?

Ik was – enige tijd geleden – op een christelijke conferentie. Op het podium stond een man, die net zijn preek had afgerond. Hij kondigde de collecte aan met de volgende woorden: “Ik heb het gevoel dat wij hier nu, met z’n allen, 30.000 euro op kunnen halen!” De collecte werd opgehaald. De opbrengst geteld. Het gevoel van de man zat er ongeveer 20.000 euro naast. Geen probleem. Hij liet de emmers gewoon nog een keer rondgaan. 

Dit is één van de momenten dat ik altijd verbluft de zaal in kijk, om te zien of er nog meer mensen zijn die dit absurd vinden. Ik zag gelukkig nog meer mensen overdonderd naar de man kijken. Het nam niet weg dat de zakken uiteindelijk zeven keer de zaal rondgingen, tot hij had wat hij gevraagd had.

Een dag later zag ik de man weer. Zelfde verhaal, maar net iets anders: “De jongerentent heeft gisteren 32.000 euro opgehaald. Ik heb het gevoel dat wij, als generatie, dit bedrag kunnen verdriedubbelen!”
Het lukte hem nog ook. Godzijdank sloeg hij de kindertent over.

Terwijl de emmers rondgingen, trakteerde hij ons op stevige oneliners. Van het soort: “Ik wil het niet horen rinkelen, maar horen knisperen.” Gevarieerd met uitspraken als: “De kinderen in Afrika hebben dit harder nodig dan jullie!” Of, de ultieme klapper: “Als je geeft, word jij misschien ook wel financieel gezegend!”

Financieel gezegend zijn. Ik ken de verhalen wel. Van mensen die trouw hun tienden gaven en als de armoede toesloeg, ineens een envelop in de brievenbus kregen. Vol met geld. De spreker trakteerde ons - een paar minuten later - op exact dit verhaal. 
Ik liep de tent uit.

Dat sommige mensen de belofte van geld krijgen nodig hebben voordat ze geld kunnen geven, vind ik heel moeilijk. Ik heb er ook last van: Hopend op net dat ene beetje extra. Ook als je dat beetje niet nodig hebt. Dus ik vertrok. Zonder te doneren. Ik wilde dat ik zomaar kon geven: Zonder geldstress of eigenbelang. Dat zou de grootste financiële zegening zijn.

Thom Hofstede (20) is student journalistiek. Hij wil je graag aan het lachen maken en stiekem ook iets leren. Iedere twee weken schrijft hij een column voor BEAM.

Lees meer

Volg ons