24 april 2017

Per ongeluk een date met een getrouwde man

Ik was bijna klaar met werk in het restaurant waar ik serveerde. Die hele avond op ‘tafel 6’ was er een intense chemie met een van de twee gasten. Eind twintig waren ze. Donker, hip, een charmante grapjas. Ik was vierdejaarsstudent en we raakten aan de praat terwijl ik meerdere keren heen en weer liep met de tapasschalen. “Pak ook een wijntje en kom er gezellig bij,” zei hij.

Ik lachte. “Nee, ik maak eerst alle tafels schoon. Misschien daarna.” Uiteindelijk gingen we naar een kroeg verderop. “Geniet ervan!” zei de baas. Het was een top avond en de nummers werden uitgewisseld. Ik wilde hem zeker nog een keer zien. Totdat ik thuis kwam en hem googelde: hij had een vrouw en kindje. Ik schaamde me rot. Als ik dat geweten had, was ik nooit wat gaan drinken! Waarom had hij niks gezegd? Ik voelde me een naïeve sukkel. In paniek belde ik mijn vriendin op. “ik heb iets doms gedaan … “ Ze was begripvol maar streng, “Hoe leuk hij ook is, stuur hem een duidelijk bericht dat hij geen contact meer met je op moet nemen en verwijder dan zijn nummer.
So i did.

Een echte vriend durft te zeggen waar het op staat. “Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens” (Spreuken 27:17). Omring je dus met zorgvuldig met goede, lieve maar ook kritische vrienden. Ze zeggen wel eens dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waar je mee op trekt. Een vriend hoeft niet hetzelfde pad te gaan als jij, zolang je allebei maar oprechte belangstelling hebt in de ander, ruimte geeft en er bent. Ook als die vriend andere beslissingen neemt dan jij zou doen.

In vriendschap komt soms teleurstelling voor. Dat betekent gelukkig niet meteen het einde. Dit weekend trof mij het stukje in Johannes 20 wanneer Jezus voor het eerst aan zijn discipelen verschijnt nadat hij gekruisigd is. Deze vrienden die drie jaar met Jezus hadden opgetrokken, zaten nu bang verdrietig ergens op een bovenkamertje in Jerusalem weg te kwijnen. De laatste keer dat de meeste discipelen hem hadden gezien, was het moment dat ze hem verraden hadden, waren weggevlucht. Daarvoor in slaap waren gevallen nadat Jezus hen had gevraagd om voor hem te bidden. Niet zo’n mooi moment om je vriend voor het laatst te zien voordat hij sterft.

Dan horen ze opeens: “Vrede zij met jullie”. Jezus geeft geen verwijten, leert ze niet de les. Hij staat met open armen klaar. Zijn verraders heeft hij al lang en breed vergeven. Hij vraagt niet waar ze waren  op het moment dat ze hem in de steek lieten. Hij spreekt ze hoop en moed in. Beurt ze op. “vrede zij met u.” 

Een echte vriend wenst je het allerbeste toe. Wenst je succes in het leven, is blij voor je als je slaagt. De beste vriend die we maar kunnen wensen – laat hij dan één van die vijf zijn - is Jezus. Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden (Joh15:13). Daar kunnen we een voorbeeld nemen. Long way to goooo.

Deze week alles over vriendschap. Heb een prachtige week, geniet van Koningsdag - voor 80 BEAM'ers in Israel - en van je vrienden! 

Arachne

Heb jij een mooi, schokkend of verdrietig vriendschapsverhaal? Mail (beamredactie@eo.nl) of app (0683673700) ons. 

Volg ons