Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
7 april 2017 Reageer

Lucius (18): "Er zijn weinig mensen die mijn opleiding aankunnen"

Kleine kans dat je Lucius treft op een festival of betrapt op het drinken van een biertje. Hij volgt namelijk een van de zwaarste opleidingen van Nederland. Weinig slapen, vrienden afzeggen en vandaag niet weten wat je morgen gaat doen: alles om officier bij het Korps Mariniers te worden. Wij vragen ons af hoe hij dit volhoudt.

Hoe kom je bij de keuze voor deze studie?
“Ondanks dat ik op het gymnasium zat, vond ik leren niet per se leuk. Ik sportte altijd veel. Ik heb lang gejudood en op jiujitsu, voetbal en kickboksen gezeten. Daarom ging ik al snel kijken bij Defensie, daar word je zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Vooral de opleiding tot officier bij het Korps Mariniers sprak mij aan. Vorig jaar heb ik me ingeschreven.”

Mag je gelijk met de opleiding beginnen?
“Nee, er gaat een strenge selectieprocedure met verschillende ronden aan vooraf. We kregen een driedaagse keuring waarbij je lichamelijk en geestelijk tot het gaatje ging. We sliepen weinig – slechts een paar uur per nacht – en kregen allerlei psychologische tests. Het was heel zwaar, dat is logisch: tijdens een missie kom je in de meest extreme situaties terecht. Uiteindelijk mocht maar 10 procent van de aanmelders aan de opleiding beginnen.”

Daar hoor jij dus bij!
“Ja, ik vond de keuring heel heftig, maar ook heel leuk. Op de middelbare school deed ik alleen wat er van mij verwacht werd en nu had ik eindelijk iets om voor te gaan. Na elke ronde dacht ik: mooi, gehaald, door naar de volgende. Het was een strijd met en tegen mijzelf.”

Ik wil door. De eindstreep halen

Je bent nu een half jaar verder. Is de opleiding wat je ervan verwachtte?
“Ik snap nu nog meer waarom ze mij zo uitgebreid hebben gekeurd, het is echt heel zwaar. Je weet in het weekend niet wat je de aankomende week gaat doen. Dat maakt alles onzeker. Tijdens de opleiding heb je kazerneweken en lesweken. Bij lesweken slaap je ergens in een tentje. Nou ja, slapen … je ligt een uur op een matje en moet er dan weer uit. Het is koud, je doet veel en bent hartstikke moe. Nog steeds haken er mensen af, ik word juist gemotiveerder. Ik wil door. De eindstreep halen.”

Heb je nooit gedacht: ik kap ermee en ga economie studeren?
“Voor de kerstvakantie zou ik met vrienden naar een festival gaan. Daar had ik al een jaar naar uitgekeken. Je bent doordeweeks van de buitenwereld afgesneden en dan zijn zulke evenementen de schaarse hoogtepunten met je vrienden. Vlak voor het festival kreeg ik plots te horen dat we de maandag erna een zware test zouden krijgen. Nou, dan moet ik het festival wel afzeggen, anders haal ik die test met geen mogelijkheid. Daar word je op zo’n moment niet heel vrolijk van … Toch heb ik nog nooit aan stoppen gedacht!”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?
“Ik ben niet van plan mijn hele leven bij Defensie te blijven, maar op dit moment past deze opleiding het best bij mij en wil ik die succesvol afmaken. Je weet nooit waar het leven je brengt, ik zit nu op mijn plek. Dat is voor mij het belangrijkst.”

Dit artikel komt uit het fantastische BEAM Magazine! Heb jij die niet ontvangen? Vraag HIER een proefexemplaar aan!

Reacties

Wanneer je cookies in de categorie Overig accepteert vind je hier NPO Selected.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden