3 april 2017

Help, wat trek ik aan?

Gisteravond bedacht ik dat ik vandaag een jurkje aan wilde. Blote benen voor het eerst - tenslotte is het april. Vanmorgen vroeg keek ik door het raam. Een troosteloze mist won het van de zon. Wat moest ik nu aan? dat rokje werd ‘m niet. Vroeger legde ik altijd mijn kleren de avond van ter voren klaar. Was ik voorbereid voor de volgende dag. Tegenwoordig bedenk ik ‘s ochtends pas wat ik aantrek. Hoe vaak ik al hollend naar de trein moest rennen, omdat ik ‘s morgens maar niet kan kiezen wat ik aan moet.

Tot vijf jaar terug, had ik schoenen in alle kleuren van de regenboog. Een keer heb ik ze allemaal op een rij gezet en geteld: meer dan vijftig paar. Schandalig.
Mijn koopdriften heb ik nu onder controle. De eerste vraag is - heb ik dit echt nodig? En de tweede: is dit een toevoeging aan mijn kledingkast? Vaak is het antwoord: nee.

Meer meer meer, is niet altijd beter. En door wie wordt mijn kleding eigenlijk gemaakt? Gewetensvolle vraag. En het woord duurzaamheid, een minstens zo confronterende vraag. 
Een van mijn hobby’s is kringlopen afstruinen. Mijn mooiste vondst is een gebreid jacket met leerstukje, zacht lamswol van binnen. Zevenenhalve euro. Misschien zijn dat nog wel de aankopen waar ik het blijst mee ben. “Zo, wat zie er goed uit!” altijd leuk om een compliment te krijgen als ik dat jacket aan heb.
Uiteindelijk wil iedereen gezien worden. Ik ook. Kleding weerspiegelt toch ergens jouw persoonlijkheid. 

Volgende week is het Pasen. Om Jezus’ laatste kledingstuk werd gedobbeld. Naakt hing hij aan het kruis. Hij was ‘gekleed’ met onze fouten, ziekte, schuld toen hij die woorden uitriep – “het is volbracht”. Maar yes, Jezus stond op uit de dood en God ziet jou nu bekleed met Jezus. Hij zegt: “Ik kleed je met een nieuw kleed”. Als je zijn feestkleed aan hebt, laat je zijn liefde zien. Weerspiegel je hem. Shinen maar in die kleding! 

Deze week alles over fashion: van tips hoe je een duurzame kledingkast opbouwt voor weinig geld, tot columns over kleding als verhulsel en een bikiniproof lijf, een tof interview met een plus size mannenmodel, als ook een reformatorisch meisje dat met trots iedere dag een rok draagt. 

Heb een fijne week. En vergeet ons niet te mailen (beamredactie@eo.nl) of appen (0638673700) als je een fashionable verhaal hebt. Je weet het: kleding maken de man. 

Ciaooo Arachne

Lees meer

Volg ons