22 april 2017

Heb je nog ‘firsts’ als je ouder wordt?

Als je jong bent kun je de wereld nog helemaal ontdekken. Je leert jezelf en je omgeving kennen en zo doe je steeds nieuwe ervaringen op. Maar hoe lang blijf je nieuwe dingen leren? Houdt dat op als je oud bent? Heb je nog wel eerste keren als je de 30, 40, 50 of 60 bent gepasseerd?

Je eerste sollicitatie, je eerste relatie of je eerste beroepsopleiding.  Zonder er altijd bij stil te staan, maak je in je tiener- en twintigerjaren veel nieuwe dingen mee. Maar dat is toch normaal, zou je denken. Je wilt tenslotte volwassen worden en zelfstandig zijn. Dat je minstens een keer per week een nieuwe ervaring rijker wordt, wil je liever vergeten. Get it over with. Het stemmetje ‘help, ik heb dit nog nooit eerder gedaan’ druk je liever weg. Of niet?

Hoe ouder je wordt hoe minder eerste indrukken je opdoet. Maar is dat wel echt zo? Wanneer heb jij voor het laatst iets bewust voor het eerst meegemaakt? Gisteren, een week geleden, vorige maand? Het feit dat je jong bent en nog veel dingen moet leren, betekent niet dat je bewust je eerste keren bij langsgaat. Je eerste werkdag, je eerste keer ongesteld zijn of je eerste grote aankoop – daar sta je wel even bij stil. Maar als je ouder wordt zijn dit net zo goed eerste keren: je eerste niet-werken als je gepensioneerd bent, je eerste keer niet ongesteld zijn (wat een bevrijding zal dat zijn!) of je eerste cadeau voor (klein)kind. Ook als je ouder wordt maak je nog steeds momenten voor het eerst mee. En juist door de levenservaring weet je je eerste keren misschien wel meer te waarderen. Zie deze stoere dame bijvoorbeeld: 80-jarige Jeanette gaat voor het eerst skydiven.

Zeg ik nu dat oud worden helemaal niet moeilijk is? Nee, dat wil ik niet beweren. Er staat niet voor niets in de Bijbel: “Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd … want je jeugd en jonge jaren zijn al snel voorbij.” (Prediker 11:9-10) Daarbij doelt Prediker niet alleen op je tienerjaren, maar op de dagen dat je nog vitaal en sterk bent. In Prediker 12 noemt de schrijver ouderdom ‘de slechte dagen’. Hij draagt de mensen op te genieten van wat God je geeft. Probeer dus te genieten van wat God je geeft op dit moment in je leven, want iedere levensfase heeft zijn eigen schoonheden. God geeft ook levenservaring en wijsheid, waarmee je je leven misschien wel meer kan waarderen dan wanneer alles nog nieuw en onbekend is. 

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Stuur ons je verhaal via WhatsApp. App wel eerst even ‘BEAM aan’ naar 06-83673700 om onze updates te ontvangen.

Lees meer

Volg ons