23 april 2017

COLUMN: Mijn beeld van seks is verknipt

Tijdens mijn opleiding journalistiek leer ik dat de kans dat je doorleest zojuist met 50% gestegen is, puur en alleen omdat het woord 'seks' in de kop staat. Christenen daarentegen hebben het niet vaak over seks - behalve dat het niet buiten het huwelijk hoort. Deze twee verschillende beelden laten me nogal verward achter, want wat moet ik in deze cultuur als christelijke jongere van seks denken?

Als christelijk opgevoed kind hoor ik al mijn hele leven dat seks binnen het huwelijk hoort, dat het gevaarlijk is daarbuiten. Ik leer dat seks iets is waar ont-zet-tend veel jongeren mee de fout in gaan. Het voorbeeld van twee witte A4’tjes die aan elkaar geplakt worden en vervolgens losgescheurd waardoor er een ravage achterblijft, jaagt me 5 jaar later nog steeds angst aan. (De A4’tjes beelden twee personen uit die seks hadden en daarna weer uit elkaar gingen.) Het resultaat is dat ik seks zie als iets gevaarlijks waar ik vooral veel schade mee kan aanrichten bij mezelf en anderen.

De andere kant van het verhaal is dat ik met mijn seksualiteit geschapen ben en in deze wereld leef. Ik kijk series, lees boeken en ga graag naar de bioscoop. Als braaf christelijk meisje kies ik ervoor niet naar Fifty Shades of Grey te gaan, maar ook de mildere films communiceren vrijwel allemaal dezelfde boodschap: Seks is het helemaal. Wanneer de hoofdpersonages seks hebben, is dit standaard een van de hoogtepunten van de film of serie. Als mijn niet-christelijke leeftijdsgenoten weer eens seksueel getinte grapjes maken - die ik soms best grappig vind - probeer ik dit niet te laten merken. Mij is geleerd niet zoveel met seks bezig zijn, maar de wereld om me heen is dat wel. 

Praat met me, want googlen maakt mijn beeld van seks alleen maar verknipter

Als ik mijn totaal verschillende omgevingen moet geloven is seks gevaarlijk, heel belangrijk en hét perfecte onderwerp voor vieze grappen. Resultaat is dat mijn beeld van seks nogal verknipt is, wat moet ik als christelijke jongere met deze boodschap?

God heeft seks bedacht en ontworpen, dus het moét iets moois zijn wat we tot eer van Hem kunnen gebruiken. Laten we seks alsjeblieft - zonder veroordeling - bespreekbaar maken in de christelijke wereld. Besproken wordt het namelijk toch wel: in de aula, tijdens een donderpreek, online of in films en boeken. En als mijn leeftijdsgenoten en ik dit –net als onze andere problemen- googlen, wordt ons beeld van seks alleen maar verknipter.

Wat vind jij? Waar is jouw beeld van seks op gebaseerd? 

Lees meer

Volg ons