29 april 2017

COLUMN: In vuur en vlam tijdens tafelvoetbal

Ik werd wakker van mijn ijskoude voeten, had geen gevoel meer in mijn tenen. Ik wilde deze nacht graag overleven dus ik dwong mezelf om mijn koude voet tegen mijn warme been aan te houden. Ik telde tot 30 en dan was de andere voet aan de beurt. Met mijn benen intussen 10 graden kouder en geen merkbaar verschil in mijn voeten probeerde ik weer te slapen. Opgelucht werd ik de volgende dag - met al mijn ledematen er nog aan – wakker.

Een scène van SoulSurvivor 2017, een 5-daags christelijk festival bij strand Nulde. Ik ben nu een paar dagen terug en om eerlijk ze zijn, ging ik er heen met een hoop tegenzin. Ik was behoorlijk cynisch. Het zou de koudste meivakantie OOIT worden. Mijn douchegel was bevroren en de Nutella moest worden opgewarmd op de gasbrander om hem smeerbaar te maken. Door deze barre omstandigheden maakte ik veel ruzie met mijn vader en vrienden: Ze deden alles verkeerd en mijn koude voeten waren hun schuld. Tijdens de diensten probeerde ik hard om God te ervaren. Ik deed goed mee met het zingen en het bidden om dichter bij Hem te komen, maar ik werd vervuld van ergernissen over de harde muziek en de moddergrond. Ik had geen andere keuze dan gewoon wachten tot er iets zou gebeuren.

Minder gezeur, meer liefde
's Middags speelde ik een potje tafelvoetbal met wat meisjes die ik daar had leren kennen. Opeens voelde ik Gods vuur in mijn hart komen: Hier was ik voor geroepen! God heeft mij gemaakt als iemand die snel nieuwe vrienden maakt en zo Gods liefde laat zien. Door een lachsalvo heen voelde ik mijn slechte humeur verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik werd hersteld in mijn identiteit. De rest van de week sprak ik andere woorden: Minder gezeur en meer liefde.

2000 jaar geleden gebeurde iets soortgelijks bij de discipelen. Vlak voordat Jezus weg ging, zei hij tegen zijn volgelingen dat ze moesten wachten. Ze wisten niet precies waarop, maar ze sloten zichzelf voor de zekerheid op in een bovenkamer. De dagen die daarop volgden, hadden ze niet veel beters te doen dan wachten tot er iets spannends zou gebeuren. Op de dag van het pinksterfeest hoorden ze plotseling een windvlaag en ontstonden er vuurvlammen op hun hoofden! Ze begonnen in nieuwe talen te spreken. Ze ontdekten waarvoor ze geroepen waren, gingen naar buiten en ontvingen kracht om mensen te vertellen over Jezus en de hemel.

4000 jaar geleden was er ook al zoiets gebeurd. Mozes was aan het babysitten op de schapen van zijn schoonvader toen er opeens iets merkwaardigs gebeurde. In zijn ooghoek zag hij een struik in vlammen opgaan. Aangezien schapen hoeden nogal veel van hetzelfde is , liep Mozes er naar toe - hij had immers niks beters te doen. Toen hij bij de struik aan kwam, schrok hij. De struik verteerde niet! Om het nog gekker te maken, begon de struik te spreken. Daar - in totale verstandsverbijstering - ontdekte Mozes zijn roeping als leider. God vertelde hem over het beloofde land en Mozes trok uit om Gods volk te verzamelen.

In alle drie de verhalen komt het vuur van God voor. Elke keer gebeurt er iets merkwaardigs wanneer niemand het verwacht. De discipelen hadden geen idee waarop ze aan het wachten waren, dus het vuur was een verrassing. Ik vond Gods vuur op de plek waar ik het niet verwachtte, tijdens een potje tafelvoetbal. Dit vuur maakt niks kapot, maar werkt juist helend, het kondigt een nieuwe tijd aan. De struik begon te spreken over Gods beloftes, de discipelen kregen nieuwe talen en ook mijn spraak veranderde van negatief naar positief. Ik geloof dat God ook een vuur in jouw hart wil aansteken. Het goede nieuws is dat je gewoon jezelf mag zijn. Je hoeft niet te proberen Gods vuur in je hart te krijgen, het komt op de momenten dat je het niet verwacht.

Joy (18) is bijbeltijger bij BEAM en is dol op kinderen, schilderen en zingen.

Lees meer

Volg ons