12 maart 2017

‘Zijn jullie wel allemaal van dezelfde ouders?’

“Ik heb nog twee broertjes en een zusje”, vertel ik in een gesprek tegen een klasgenootje. “WOW! Dan zijn jullie thuis met 1,2,3, VIER kinderen?!” Ik knik lachend. Dan vraagt ze: “Zijn jullie wel allemaal van dezelfde ouders dan?”

Dat is tegenwoordig een nieuwe vraag. Het is niet meer vanzelfsprekend dat tieners ouders hebben die nog bij elkaar wonen. Het feit dat ze me die vraag stelde, heeft te maken met haar blik op de wereld. Gescheiden ouders zijn normaal, en ze associeert vier kinderen in een gezin met ouders die verschillende partners hebben gehad. Niet gek als je naar de statistieken kijkt.

De visie die we hebben op de wereld heeft veel te maken met waar we opgroeien. Mijn tante heeft zelfs 6 kinderen, ik vind ons gezin zelfs magertjes in vergelijking met die van haar. Zo hebben we allemaal onze eigen realiteit. Op het moment dat je ouders gescheiden zijn, kan je denken: ‘Ík ga in ieder geval niet trouwen, dat heeft toch geen zin.’ Of: ‘Echte liefde is een illusie.’

In Johannes 8 legt Jezus duidelijk uit hoe zijn blik op de wereld verschilt met de onze. Deze tekst komt uit de Engelse Message vertaling. Jezus antwoordde, 'Jullie vormen een mening door wat jullie kunnen zien en aanraken. Ik vorm mijn mening niet zo. Maar zelfs als ik het wel op die manier zou doen, zou mijn mening           de waarheid zijn omdat ik hem niet baseer op de tunnelvisie die ik heb door mijn ervaring, maar omdat ik hem baseer op de breedte van de blik die mijn Vader heeft.'
En in het Engels: ''I wouldn’t make it out of the narrowness of my experience but in the largeness of the One who sent me, the Father.”

Jezus zegt dat wij onze meningen baseren op wat wij kunnen zien en aanraken (logisch toch?) én op wat we allemaal mee hebben gemaakt. Jezus zelf geeft aan niet die smalle manier van denken te hebben. Hij vormt zijn mening door de visie die hij leerde van zijn Vader, onze God. Ook onze eigen ervaring van de realiteit kan veranderen doordat we God leren kennen. Gods kennis gaat namelijk veel verder dan onze eigen ervaringen. Te midden van een scheiding waar alles donker en uitzichtloos lijkt, kan God een nieuw perspectief geven waardoor er weer een sprankje hoop is. Je mening over de liefde kan zomaar bijgedraaid worden door inzichten die God geeft.

Paulus zegt in vers 4:23 van de brief aan de Efeziërs dat 'Uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden', om zo op Gods manier te leren denken met zijn waarheid als bodem.
In zijn brief aan de Filipenzen geeft Paulus ons in vers 4:8 praktische richtlijnen om dan ook anders te leren denken. 'Ten Slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles                 wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.'

Gods waarheid kan dan komen in de situaties die vanuit jouw perspectief en ervaring heel erg lijken. Dat praat de erge dingen die jij hebt meegemaakt niet goed, maar ze worden hopelijk wel dragelijker. Misschien kom je er wel achter dat God er al die tijd bij was of laat hij je zien hoe je lief kan hebben in de situatie. Hoe dat gaat uitpakken dat weten jij en ik niet, maar God wel; hij weet alles. 

Joy (18) is bijbeltijger bij BEAM en is dol op kinderen, schilderen en zingen.

 

Lees meer

Volg ons