3 maart 2017

Oma Janneke: "Liefde in de kerk is belangrijkst"

Hoe was het om naar de kerk te gaan in de tijd van onze opa’s en oma’s? De stagiaire van afgelopen woensdag, Oma Janneke (75), vertelt haar verhaal. “De diensten duurden vaak meer dan anderhalf uur, nu gelukkig niet meer!”

“Ik ging naar de kerk in een kleine gemeente in Winschoten (Groningen), ongeveer 200-300 man. In die tijd hadden we nog geen beamers (van die apparaten, niet de volgers van BEAM), iedereen had gewoon netjes zijn bijbeltje bij zich.”

“Vroeger had je een dominee, een kerkenraad en een gemeente. De gemeente deed eigenlijk weinig. De kerkenraad deed wel wat, maar vooral de dominee deed heel veel. In de tijd van mijn ouders was de dominee erg belangrijk en stond hij op een stevig voetstuk. Daar heb ik nooit last van gehad. Ik kon het goed met mijn dominee vinden.”

“Los van de beamers zijn er nog meer dingen anders nu. Bij ons in de kerk had je vroeger alleen maar een orgel, dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig hebben we bands, muzikanten en muziekteams. Ook hadden we nog geen opwekking en zelfs geen liedboek.
De kleding verschilt ook nogal, haha! Mijn vader was diaken, hij moest echt in zwart pak. Nu loopt iedereen gewoon in vrijetijdskleding de kerk binnen, dat is echt een groot verschil!”

“Al met al ben ik erg blij dat de kerk er was toen ik jong was en dat hij er nog steeds is. Wat ik heb geleerd, is dat je het niet altijd in een kerk met iedereen eens kan zijn. “Zoveel hoofden, zoveel zinnen,” zeg ik altijd. Iedereen heeft een andere mening, het gaat erom dat je samen een eenheid vormt.”

“Toen mijn man was overleden kwam ik terug in mijn oude gemeente, ik was 6 jaar weggeweest. Vrienden hadden tegen mij gezegd dat ik er rekening mee moest houden dat de kerk niet meer hetzelfde was als toen ik wegging.
Ik was net binnen toen een gemeentelid naast mij kwam staan die zei: “Janneke, je staat hier alsof je nooit bent weggeweest.” Die uitspraak is me altijd bijgebleven. De waarde van de kerk is dat je elkaar kent en dat er liefde in de gemeente is!”

Lees meer

Volg ons