26 maart 2017

Niny: “Leven uit een backpack vind ik fantastisch”

Niny’s drang om te reizen bracht haar al op vele plekken over de hele wereld. De laatste jaren woonde ze niet langer dan zeven maanden op een plek. Onlangs besloot ze om voorlopig te bouwen aan een toekomst in Nederland.

“Ik zit net middenin een verhuizing. Sinds deze week woon ik weer in Amsterdam. Hiervoor heb ik eventjes bij mijn ouders in Sauwerd gewoond, net boven Groningen. Begin dit jaar ben ik teruggekomen uit Aruba, waar ik een half jaar bezig was met afstuderen. Toen ik terugkwam wist ik niet goed wat ik wilde gaan doen. Waar zou ik willen werken? Wil ik überhaupt al aan het werk of wil ik doorstuderen? Om daar eerst eens goed over na te kunnen denken, ben ik teruggegaan naar mijn ouders en heb ik daar twee maandjes gewoond. Toen heb ik toch de beslissing genomen om naar Amsterdam te verhuizen. Na mijn afstuderen rolde ik een beetje per ongeluk in de freelance wereld. Omdat ik in de creatieve sector werk, is Amsterdam bij uitstek een geschikte plek om te gaan wonen. Ik vind ook wel spannend, hoor! Want ik heb nu geen vast inkomen. Maar in deze fase van mijn leven kan dat nog.”

Aruba, Groningen, Amsterdam… the list goes on
"De laatste tijd heb ik niet langer dan zeven maanden op een plek gewoond. Ik ben een halfbloedje: half Indonesisch, half Nederlands, en kom uit een gezin waar reizen en internationale ervaringen heel belangrijk zijn. Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd om ervaring op te doen in het buitenland. Het biedt je heel veel qua persoonlijke ontwikkeling. Het is goed om in contact te komen met andere culturen en om te leren dat je wereld veel groter is dan Nederland. Zo ben ik tijdens mijn studie verhuisd naar Bali. Dat voelde heel logisch omdat ik Indonesische roots heb, maar ook het programma sprak me erg aan. Samen met mijn vriend heb ik daar zeven maanden gewoond. We kwamen erachter dat het heel goedkoop is om vanuit daar door te vliegen naar andere landen. Wij dachten: het zou wel heel stom zijn als we daar geen gebruik van maken. Samen zijn we naar Hong Kong en Kuala Lumpur geweest. Dat was heel tof! Daarna ben ik nog alleen een maand naar Thailand gegaan. Dat was wel direct een stuk spannender, want ik was nog nooit alleen op reis geweest.”

Terug naar Nederland
“Toen dat hele avontuur op zijn einde kwam, had ik ook wel weer zin om terug naar Nederland te gaan. Maar toen ik eenmaal terug was, vroeg ik mezelf af waarom ik dat wilde. Ik merkte dat ik heel gauw weer in een soort sleur terechtkwam en ik had het idee dat de wereld om mij heen had stilgestaan. Iedereen deed voor mijn gevoel nog hetzelfde, terwijl ik heel veel had gedaan, gezien en mezelf had ontwikkeld. Ik vond het moeilijk om dat met iemand te delen. Gelukkig had mijn vriend hetzelfde meegemaakt. Al snel wilde ik weer naar het buitenland. Het afstudeerproject op Aruba kwam een beetje op mijn pad. Tussendoor heb ik ook nog mooie reizen naar Colombia en Miami gemaakt. Inmiddels ben ik weer een tijdje terug en merk ik dat ik heel onrustig ben. In de afgelopen drie jaar heb ik in totaal een jaar in het buitenland gewoond. Ik was op die plekken zó gelukkig en hier vraag ik me vaak af: wat doe ik hier eigenlijk? Hoe moet ik hier mijn tijd besteden? Toen heb ik me oprecht afgevraagd: wil ik niet gewoon naar het buitenland verhuizen en bijvoorbeeld teruggaan naar Bali? Nadat ik met mensen had gesproken die dezelfde ervaring hebben, wist ik dat ik nu beter kan gaan settelen. Ze zeiden: als je nu weer wegloopt voor de confrontatie, blijft dat alleen maar terugkomen.”

Leven van essentials
“Ik vind het heel fijn om uit een backpack te leven. Het is zo gek om voor een half jaar spullen in te pakken. Je hebt maar 20kg dus je kiest heel bewust wat je meeneemt. Maar het bizarre is dat ik niets heb gemist. Mijn spullen had ik bij mijn ouders opgeslagen: wel een hele kamer vol. Dat is eigenlijk dus allemaal onzin. Je hebt alleen maar de essentials nodig. Het idee dat je je spullen kunt pakken en ergens anders heen kunt gaan, vind ik heel fijn. Ik heb echt geleerd dat je maar heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn.”

Settelen of reizen?
“Als ik nu zou moeten kiezen tussen settelen of reizen, zou ik misschien toch liever reizen, maar ik denk dat dat niet de verstandigste keuze is. Op dit moment kan ik me beter focussen op wat ik hier wil opbouwen en werken aan mijn toekomst. Het is natuurlijk ook niet zo dat ik nu nooit meer kan reizen. Ik heb nog steeds zomervakantie of vakantie-uren die ik kan opnemen. Dus uiteindelijk kies ik toch voor settelen, maar wel met pijn in mijn hart.”

Herken jij Niny’s drang om naar het buitenland te gaan? Laat het ons weten via WhatsApp (06-83673700) of mail (beamredactie[at]eo.nl).

Lees meer

Volg ons